Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13517
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1546
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14911
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6132
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13517
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1546
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14911
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6132
Składniki
Golonki oczyść, umyj, wytrzyj do sucha. Cebulę obierz. Warzywa z włoszczyzny w zależności od rodzaju: oczyść, obierz, opłucz.
Zagotuj ok. 2 l itry wody. Do wrzątku włóż cebulę i włoszczyznę. Dodaj listek laurowy, ziele, sól i pieprz. Dołóż golonki. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień. Gotuj pod przykryciem około godziny.
Golonki wyjmij z wywaru, przestudź. Posyp ziołami. Ułóż w brytfance. Piecz ok. 40 minut w 180°C.
Jabłka razem ze skórką, pokrój na cząstki, oczyść z pestek. Cukier rozpuść w 1/3 szklanki wywaru. Polej tym golonki. Obłóż je pokrojonymi jabłkami. Piecz jeszcze 20 minut w temp. 200 °C. Podawaj np. na kwaszonej kapuście.Źródło: Naj