Do góry

Dania główne Przepis na:

Góralski burger

Góralski burger

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5692

Dodano:

Odsłon: 15

Wypróbowany przepis na "Góralski burger"

Składniki

  • pół kg mielonej wołowiny
  • sól
  • pieprz
  • łyżka musztardy
  • żółtko
  • po 2 łyżki wody i natki pietruszki
  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła. Dodatkowo:
  • 4 oscypki
  • kiszony ogórek
  • czerwona cebula
  • pomidor
  • 4 bułki
  • 4 plastry boczku
  • liście szpinaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szalotki posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj do mięsa z żółtkiem, wodą, roztartym czosnkiem, przyprawami, musztardą i posiekaną natką. Całość wymieszaj i uformuj burgery.

  2. Podsmaż mięso na rozgrzanym oleju razem z plastrami boczku i oscypkami.

  3. Bułki przekrój na pół i podpiecz w piekarniku.

  4. Do środka pieczywa włóż kolejno: kilka liści świeżego szpinaku, burgera, plastry pomidora, ogórka, cebuli, gorący oscypek oraz podsmażony plaster boczku.

  5. Zepnij bułkę wykałaczkami. Możesz ją ponownie włożyć do piekarnika.

  6. Czas przygotowania: 40 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 420. Stopień trudności: średnie.

    Źródło: Telemax

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń