Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Grecka musaka na cieście filo"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 39
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10510
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 91
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 39
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10510
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 91
Składniki
Bakłażany pokroić w plasterki, posypać solą, odstawić. Gdy puszczą sok, opłukać je i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czerwoną paprykę i peperoni pozbawić pestek, pokroić w paseczki. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, poodrywać listki od gałązek. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy. Zeszklić na niej czosnek. Dołożyć plasterki bakłażanów. Smażyć około 5 minut. Zdjąć z patelni. Do tłuszczu ze smażenia dolać 2 łyżki oliwy.
Włożyć paprykę i mielone mięso (najlepiej wołowo-wieprzowe). Wymieszać z koncentratem pomidorowym. Lekko posolić. Podlać bulionem. Gotować około 5 minut. Ponownie na patelnię włożyć bakłażany. Dodać listki natki. Doprawić do smaku. Ciasto filo rozdzielić na 4 płaty. Każdy złożyć 4 razy na prostokątny placek. Ułożyć w żaroodpornych foremkach posmarowanych olejem.
Na każdy placek nałożyć porcję mięsnego farszu. Posypać startym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 12 minut. Przed podaniem udekorować papryczkami peperoni.
Czas przygotowania: około 60 minutŹródło: Życie na gorąco