Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Grochówka z boczkiem i cukinią"
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 276
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1196
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1246
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13388
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 276
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1196
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1246
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13388
Składniki
Włoszczyznę obierz, umyj. Włóż do garnka z liściem laurowym i zielem angielskim. Wlej 1,5 l wody i gotuj kwadrans. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanym oleju. Z wywaru wyjmij włoszczyznę. Marchewkę pokrój w kostkę, wrzuć z powrotem. Dodaj do zupy boczek z cebulą i groch. Gotuj 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do zupy, gotuj 15 minut. Parówki cielęce usmaż na oleju. Na koniec do zupy dodaj groszek konserwowy, pokrojoną w kostkę cukinię, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Gotuj jeszcze 10 minut na małym ogniu. Zupę podawaj z parówkami.
Czas: około 1,5 godziny.
Z groszku możesz przygotować pyszną pastę na kanapki. Zmiksuj blenderem 30 dag groszku konserwowego, kilka liści świeżej bazylii, łyżkę sera ricotta, łyżeczkę ziaren słonecznika, odrobinę oleju słonecznikowego, sól i pieprz. Pastę przechowuj w lodówce.Źródło: Dobry Tydzień