Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Groszek w sosie winnym to jest jedno z ulubionych dań mojego syna, ale jeśli mam być szczera, to wszyscy je lubimy. Przepis pochodzi z gazetki kulinarnej “Sekrety Kuchni” z czerwca 1993 roku, ma więc naprawdę długą tradycję przygotowywania w naszym domu. W międzyczasie ewoluował, by stać się jeszcze lepszym, więc dziś to właściwie mój własny przepis.
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 308
Pierogi warmińskie to specjał wpisany na listę produktów tradycyjnych jako dz...
Odsłon: 3195
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 34
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 152
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 308
Pierogi warmińskie to specjał wpisany na listę produktów tradycyjnych jako dz...
Odsłon: 3195
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 34
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 152
Składniki
Ze strączków groszku usuń włókna, a następnie zblanszuj go w gorącej wodzie przez 2-3 minuty.
Blanszowanie – jak to się robi? Do blanszowania potrzebny będzie duży garnek z wrzątkiem, durszlak oraz duża miska wypełniona bardzo zimną wodą, a jeśli masz – to także kostki lodu. Najpierw wrzuć obrany groszek do wrzątku na 2-3 minuty.
W chwili dodania groszku woda przestanie wrzeć, a gdy ponownie zabulgocze po 2-3 minutach – nastanie odpowiednia chwila na przełożenie groszku do miski z zimną wodą i lodem.
To pozwoli szybko przerwać proces gotowania, dzięki czemu groszek pozostanie żywo zielony i jędrny. Stawiający opór zębom, a nie rozgotowany. UWAGA – w ten sam sposób przygotowuje się groszek do mrożenia.
W dużym rondlu podsmaż mąkę w gorącym maśle na złoto. Mieszając trzepaczką rózgową dodaj bulion (mieszaj intensywnie, aby nie powstały grudki) i gotuj sos przez kilka minut. Następnie dodaj białe wino, 200 ml śmietanki kremówki i przyprawy – około łyżeczki cukru, biały pieprz, gałkę muszkatołową i sól do smaku.
Zblanszowane strączki groszku włóż do gorącego sosu i podgrzej porządnie. Na koniec dodaj do potrawy posiekaną trybulę lub natkę pietruszki.
Jak podawać groszek w sosie winnym? Gazetka “Sekrety Kuchni” sugeruje, by groszek w sosie winnym podać z puree ziemniaczanym, ale my od lat jadamy go z ryżem lub kaszą jaglaną.
Połóż więc porcję kaszy na talerzu, obok umieść sos ze strączkami groszku i dwie połówki jajka ugotowanego na półtwardo. Na koniec oprósz danie posiekaną natką i już możesz podawać na stół.
Smacznego!