Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz afrykański nie tylko dla weganina

Gulasz afrykański nie tylko dla weganina

Autor:

Przepisów i artykułów: 319 Ocena: 3506

Dodano:

Odsłon: 530

Temu gulaszowi nie sposób się oprzeć, a odgrzany następnego dnia jest jeszcze lepszy! Aromatyczne i sycące danie, wegańskie, bezglutenowe, przyjemnie egzotyczne – czy można chcieć czegoś więcej? A na dodatek – raczej niskokaloryczne, bo oprócz masła orzechowego (lub orzechów) nie zawiera innego tłuszczu. Czy więc można nazwać je dietetycznym posiłkiem? Tego nie jestem pewna, bo nie bardzo znam się na dietetyce i odchudzaniu, ale jeśli danie ma mało tłuszczu, multum warzyw i smaku z przypraw oraz sporą dawkę białka pod postacią strączków i orzechów – to chyba lepiej być nie może, prawda? Jeśli zaś chodzi o smak – to klękajcie, narody! Ale uwaga - to smak dla wielbicieli masła orzechowego, bo to ono daje dominującą nutę smakową.

Składniki

  • 2 duże czerwone cebule pokrojone w piórka
  • 3 marchewki (niezbyt wielkie) pokrojone w słupki, czyli w zapałkę
  • 2 pokrojone w paski papryki, najlepiej czerwone, ale w sumie kolor jest sprawą drugorzędną
  • 4 duże pomidory albo (jesienią i zimą) puszka/słoik krojonych pomidorów
  • 250 g pieczarek dowolnie pokrojonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 świeża papryczka chili albo łyżeczka płatków chili
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • 1 łyżka garam masala (albo – opcjonalnie – curry, tikka masala itp.)
  • pieprz i sól do smaku
  • około szklanki dobrej jakości masła orzechowego
  • 2-3 łyżki sezamu (białego lub czarnego – obojętnie)
  • 1 puszka czerwonej fasoli, odcedzonej i przepłukanej na sicie (zamiennie może być fasola biała, czarna, ciecierzyca z puszki, mo
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do dużego rondla z nieprzywierającą powłoką (zwykle jest to teflon, ale ja ostatnio testuję garnki z warstwą granitową i muszę przyznać, że są świetne) wlej kilka łyżek wody, zagotuj. Na wrzącą wodę wrzuć piórka cebuli, przykryj rondel i duś cebulę przez 2-3 minuty na dużym ogniu. Ma nieco zmięknąć.

  2. Do garnka dorzuć pokrojoną w słupki marchewkę i duś przez kolejnych kilka minut. Jeśli trzeba, dolej trochę wody.

  3. Dodaj jeszcze czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną chili (lub suszone płatki),

  4. kurkumę, garam masala oraz pieprz i nieco soli. Wymieszaj.

  5. Po minucie dorzuć pokrojone: paprykę, pomidory i pieczarki oraz koncentrat pomidorowy.

  6. Duś wszystkie składniki do miękkości. W tym czasie warzywa puszczą sporo płynu. Ale gdyby było go jednak zbyt mało – warto dolać nieco wody, bo konsystencja jest ważna.

  7. Pod koniec gotowania dodaj odcedzoną i przepłukaną fasolę (lub ciecierzycę),

  8. masło orzechowe, które zagęści sos, sezam oraz sól do smaku. Wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze z minutkę bez przykrycia.

  9. Gotowy aromatyczny gulasz afrykański możesz podać samodzielnie albo z kaszą jaglaną (idealnie, bo proso jest bardzo popularne i chętnie jadane na kontynencie afrykańskim). Dobrze się tu sprawdzi również ryż, komosa ryżowa (quinoa), kuskus, bulgur, a nawet dowolny chleb.

  10. To doskonałe danie na obiad i kolację w chłodny, jesienny czy zimowy dzień. Idealne też na imprezę, bo smakuje wszystkim, nawet osobom jedzącym na co dzień mięso.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń