Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Temu gulaszowi nie sposób się oprzeć, a odgrzany następnego dnia jest jeszcze lepszy! Aromatyczne i sycące danie, wegańskie, bezglutenowe, przyjemnie egzotyczne – czy można chcieć czegoś więcej? A na dodatek – raczej niskokaloryczne, bo oprócz masła orzechowego (lub orzechów) nie zawiera innego tłuszczu. Czy więc można nazwać je dietetycznym posiłkiem? Tego nie jestem pewna, bo nie bardzo znam się na dietetyce i odchudzaniu, ale jeśli danie ma mało tłuszczu, multum warzyw i smaku z przypraw oraz sporą dawkę białka pod postacią strączków i orzechów – to chyba lepiej być nie może, prawda? Jeśli zaś chodzi o smak – to klękajcie, narody! Ale uwaga - to smak dla wielbicieli masła orzechowego, bo to ono daje dominującą nutę smakową.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1152
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4515
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1152
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4515
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Składniki
Do dużego rondla z nieprzywierającą powłoką (zwykle jest to teflon, ale ja ostatnio testuję garnki z warstwą granitową i muszę przyznać, że są świetne) wlej kilka łyżek wody, zagotuj. Na wrzącą wodę wrzuć piórka cebuli, przykryj rondel i duś cebulę przez 2-3 minuty na dużym ogniu. Ma nieco zmięknąć.
Do garnka dorzuć pokrojoną w słupki marchewkę i duś przez kolejnych kilka minut. Jeśli trzeba, dolej trochę wody.
Dodaj jeszcze czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną chili (lub suszone płatki),
kurkumę, garam masala oraz pieprz i nieco soli. Wymieszaj.
Po minucie dorzuć pokrojone: paprykę, pomidory i pieczarki oraz koncentrat pomidorowy.
Duś wszystkie składniki do miękkości. W tym czasie warzywa puszczą sporo płynu. Ale gdyby było go jednak zbyt mało – warto dolać nieco wody, bo konsystencja jest ważna.
Pod koniec gotowania dodaj odcedzoną i przepłukaną fasolę (lub ciecierzycę),
masło orzechowe, które zagęści sos, sezam oraz sól do smaku. Wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze z minutkę bez przykrycia.
Gotowy aromatyczny gulasz afrykański możesz podać samodzielnie albo z kaszą jaglaną (idealnie, bo proso jest bardzo popularne i chętnie jadane na kontynencie afrykańskim). Dobrze się tu sprawdzi również ryż, komosa ryżowa (quinoa), kuskus, bulgur, a nawet dowolny chleb.
To doskonałe danie na obiad i kolację w chłodny, jesienny czy zimowy dzień. Idealne też na imprezę, bo smakuje wszystkim, nawet osobom jedzącym na co dzień mięso.