Dania główne Przepis na:
Gulasz Segedyński


Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 34
Dodano: 11.01.2018
Odsłon: 1757
Składniki
- Wieprzowina - 900 g
- Kapusta kiszona - 500 g
- Cebula - 3 szt.
- Papryka czerwona - 3 szt.
- Pomidor - 3 szt.
- Czosnek - 3 ząbki
- Olej słonecznikowy
- Śmietanka UHT 12% - 150 ml
- Mąka pszenna - 2 łyżki stołowe
- Sól, pieprz (ziarnisty), słodka papryka (w proszku) - do smaku
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Cebulę obrać, pokroić w talarki i zeszklić w dużym rondlu na oleju słonecznikowym.
-
Mięso wieprzowe pokroić w kostki o boku ok. 2-3 cm, dorzucić do rondla z zeszkloną cebulą i lekko obsmażyć.
Żeby nieco urozmaicić gulasz, polecam wykorzystanie różnych rodzajów wieprzowiny: schab, karkówka, boczek. Można też dołożyć nieco wołowiny. Wydobędzie ona większy bukiet smakowy z gulaszu.
-
Pomidory, paprykę i czosnek pokroić. Do rondla dolać 200-300 ml wrzącej wody i dorzucić pokrojone warzywa. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut.
-
Dołożyć do rondla pokrojoną kapustę oraz przyprawy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu jeszcze przez 40-50 minut.
Dobrym wskaźnikem czasu duszenia jest konsystencja papryki. Powinna ona prawie się rozgotować, jednak jej kawałki powinny być dobrze rozpoznawalne w gulaszu.
-
Do śmietanki dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie wlać śmietankę do rondla, wymieszać i gotować jeszcze przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
-
Podawać gorące, z knedlikami lub ziemniakami. W spolszczonej wersji kopytka lub kluski śląskie mogą stanowić niezły dodatek.
SMACZNIALSKI !
Komentarze do przepisu (5)

Kate85 13 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Taki właśnie gulasz jadłam nie dawno na Słowacji w Bardejowie, w malutkiej restauracji przy rynku- byłam zaskoczona, ponieważ trochę przypominał bigos, trochę sama nie wiem co...I podany był właśnie z pampuchami drożdżowymi na parze.U nas, w Polsce jeszcze nigdzie nie spotkałam tej potrawy...a tu masz babo placek! I przepis na tacy podany ;))) Pozdrawiam pięknie! :) Odpowiedzi: 4 ▼
2 Kto głosował? | Odpowiedz