Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz w ostrym sosie pomidorowym

Gulasz w ostrym sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Gulasz w ostrym sosie pomidorowym"

Składniki

  • 60 dag wołowiny na gulasz
  • 2 cebule
  • po 1 zielonej
  • czerwonej i żółtej papryce
  • 600 ml soku pomidorow
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 400 ml bulionu
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorow
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • pieprz
  • sól
  • suszony majeranek
  • oliwa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, osusz, pokrój w małą kostkę. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Włóż mięso, smaż na rumiano ze wszystkich stron (na dużym ogniu, ok. 2 min).

  2. Dodaj cebulę i czosnek, chwilę smaż razem. Wszystko przypraw solą, pieprzem i słodką papryką. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, smaż 1 min. Wszystko zasyp mąką, smaż chwilę.

  3. W rondlu zagotuj bulion (najlepiej wołowy, może być przygotowany z kostki), dodaj sok pomidorowy i wino, wszystko zagotuj. Przełóż do tego z patelni. Rondel przykryj, zmniejsz ogień i duś mięso ok. 1,5 godz.

  4. W tym czasie opłucz, osusz i oczyść z pestek papryki oraz papryczkę chili. Chili posiekaj drobno, kolorowe papryki potnij w kostkę. Dodaj do gulaszu. Przypraw majerankiem, duś jeszcze ok. 30 min.

  5. Gulasz serwuj w małych kokilkach albo filiżankach, najlepiej z dodatkiem czosnkowych pszennych grzanek. Ew. udekoruj gałąz kami majeranku i krążkami chili.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń