Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gulasz węgierski"
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 169
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1176
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1219
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13328
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 169
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1176
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1219
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13328
Składniki
Mięso umyj, starannie osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w ok. 3-centymetrową kostkę. Cebulę obierz z łupin i pokrój w piórka. Z papryk usuń gniazda nasienne, umyj, osusz, pokrój w kostkę. Pomidor sparz, zdejmij skórkę i również pokrój w kostkę. Z papryki chili usuń pestki, pokrój na mniejsze kawałki.
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej połowę smalcu lub oleju. Wrzuć mięso, smaż ok. 3 min, aż lekko się zrumieni. Przełóż je do miseczki a na patelni rozgrzej pozostały tłuszcz. Wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją na lekko złoty kolor, cały czas mieszając. Naczynie zestaw z ognia, po kilku minutach do cebuli dodaj słodką mieloną paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
Wlej 2 szklanki wody, dodaj mięso oraz listki laurowe. Duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 60 min, aż mięso będzie miękkie (ewentualnie dolewając więcej wody).
Na koniec dodaj przecier pomidorowy, pomidor oraz świeżą paprykę. Duś jeszcze ok. 15 min. Na koniec gulasz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut Porcja: 370 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie