Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gulasz węgierski z karkówki"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34604
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 99
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34604
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 99
Składniki
Umyte mięso kroimy w kostkę, prószymy solą i pieprzem. Panierujemy w mące i obsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do większego garnka.
Na pozostałym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę boczek, rumienimy, całość dajemy do mięsa.
Mięso zalewamy dwiema szklankami wody, dodajemy liście laurowe, majeranek, słodką paprykę w proszku i dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Dusimy pod przykryciem około 40 minut.
Papryki myjemy, wykrawamy gniazda nasienne, strąki kroimy w większą kostkę, wrzucamy do gulaszu i dusimy jeszcze 20 minut. Jeśli trzeba, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką w proszku, ketchupem itp.
Przed podaniem dodajemy natkę pietruszki. Gulasz można podać z jasnym pieczywem, kaszą gryczaną, kluskami francuskimi, kopytkami, różnymi surówkami.
Czas przygotowania 80 minut. Cena porcji około 2,80 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 373 kcal Białko 15 g/Tłuszcz 20,6 g/Węglowodany 3 g.Źródło: Rewia