Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gulasz wieprzowy po czesku z knedlikami"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 194
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 75
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 104
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 194
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 75
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 104
Składniki
Umyte mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy kilka minut. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Podlewamy wodą i winem, dusimy pod przykryciem ok. 1 godz. 2. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy jeszcze 15 minut, podlewając wodą.
Z drożdży, 50 ml mleka, 2 łyżek mąki i cukru robimy zaczyn. Do miski wsypujemy resztę mąki, mleka, sól, jajko i pokrojone drobno kajzerki. Dodajemy wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy i odstawiamy na 40 minut.
Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy walce i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pojedynczo (bo znacznie urosną), wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy z obydwu stron po 10 minut. Gotowe knedliki kroimy na plastry i podajemy z gulaszem.
Wartość odżywcza jednej porcji 197,2 kcal. Białko 16,1 g/ Tłuszcz 12 g/Węglowodany 43 g.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 3,90 zł.Źródło: Rewia