Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gulasz z ciecierzycy"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 99
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 99
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Ciecierzycę przebierz, opłucz na sicie. Włóż do miski i zalej wodą. Odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia zlej wodę, w której moczyły się ziarna. Ciecierzycę zalej świeżą wodą, a potem gotuj bez dodatku soli do miękkości (około 60 minut). Odlej na sicie.
Mięso opłucz, osusz. Usuń tłuszczyk i ewentualne żyłki, pokrój w kostkę. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć mięso. Oprósz je do smaku solą oraz pieprzem, przesmaż na złoty kolor. Zdejmij z patelni.
Cebulę oraz ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj. Wrzuć na pozostały na patelni tłuszcz. Oprósz mieloną papryką, przesmaż. Dodaj zrumienione wcześniej mięso oraz pozbawiony nasionek i drobno posiekany strąk chili. Na koniec wrzuć rozdrobnione pomidory z puszki wraz z zalewą i wlej wino. Duś 2-3 minuty.
Po tym czasie wlej bulion. Wsyp ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Dodaj po łyżeczce suszonego oregano, majeranku i cukru oraz po 2 liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Duś pod przykryciem na małym ogniu 1,5 godziny. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Możesz podawać z pieczywem.
Małgorzata ChylaŹródło: Świat kobiety