Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z serc indyczych (a’la węgierski)

Gulasz z serc indyczych (a’la węgierski)

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1018

Dodano:

Odsłon: 207

Wariacja moja na temat tego wyśmienitego dania. Obowiązkowo z papryką bez skórki (Jak zrobić? Zapraszam do mojej porady „jak zdjąć skórkę z papryki”). Jako przyprawę podstawową używam oryginalną węgierską pastę paprykową ostrą. Oczywiście dodaję też własne pomidory oraz domowy przecier pomidorowy.

Składniki

  • Serca indycze ok. 0,8-1 kg
  • Koncentrat pomidorowy (przecier kupny lub domowy)
  • Ketchup łagodny (do smaku) ok. 2 łyżki
  • Bulion 100-200ml
  • Włoszczyzna (marchew 2szt., seler ¼ szt.)
  • Papryka bez skórki (3-4 szt.)
  • Pomidory malinowe lub limy (2-4 szt.)
  • Pasta paprykowa ostra (oryginalna węgierska w tubie) – do smaku (uwaga naprawdę ostra)
  • Smalec gęsi (1 łyżka)
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, słodka, czubryca czerwona, przyprawa węgierska z papryką.
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Serca indycze gotuję z włoszczyzną i zieleniną do miękkości (ok. 1-1,5 godz.)

  2. 2. Mięso kroję w paski (ćwiartki) lub na 8 części. Włoszczyznę ugotowaną kroję w paski.

  3. 3. W rondlu rozpuszczam smalec gęsi i wkładam paski mięsa, lekko smażę po obu stronach.
    4. Przyprawiam i dodaję bulion ok. 100-200ml.
    5. Podduszam ok. 20 min.
    6. Dodaję paprykę bez skórki, włoszczyznę, pomidory (bez skórki), koncentrat pomidorowy, pastę paprykową, 2 łyżki ketchupu łagodnego.
    7. Duszę jeszcze ok.15-20 min. na małym gazie. Smakuję i ewentualnie doprawiam. Danie to powinno mieć wyraźny paprykowy smak i być lekko ostro-słodkie.
    8. Podaję z ryżem brązowym lub ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń