Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia POLSKA REGIONALNA jest najlepsza, genialna. W każdym regionie specjałów można skosztować i w nich się rozsmakować. A tam, gdzie tradycja, silne ma korzenie kulinarne, są dania proste, ale niebanalne. To kuchnia, która nie zainteresowała się fast foodami, bo szczyci się swoimi kulinarnymi specjałami. Kuchnia podkarpacka jest zaczarowana, w tajemniczych nazwach, prostota dań jest schowana. Pod hartaczami, krężałkami, kuzielem, halyszkami czy bałabuchami odnajdziecie smaki regionalne, jedyne w swoim rodzaju, niepowtarzalne. „Halyszki ziemniaczane” to starte ziemniaki z jajkiem, mąką zmieszane i w osolonej wodzie ugotowane. Jeśli smażony boczek i bryndzę do nich dodamy, to gotowe danie już mamy. Jedna rada, z polskich ziemniaków je przygotujcie, a ilość dodanej mąki wyczujcie. Pierwsze na próbę jednego ugotujcie i go skosztujcie. Pamiętam, jak niesprawdzone ziemniaki kupiłam, z nich masę wyrobiłam, a jak się gotowały, to na części się rozpadały. Sekret ich przygotowania w jakości ziemniaków jest schowany, używaj polskich, a sukces będzie gwarantowany !
garnek, patelnia, tatka lub malakser
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 37
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 20
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 109
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 119
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 37
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 20
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 109
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 119
Składniki
Obrane ziemniaki trzemy na tarce, odcedzamy przez gazę (nie za dużo) i dodajemy jajko mąkę i sól. Do odciśniętych ziemniaków dodajemy osadzoną skrobię, dokładnie mieszamy. W garnku o szerokim dnie zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Masę na halyszki nabieramy dużą łyżką po jej długości i wrzucamy na wrzątek. Rada: łyżką z masą uderzamy w bok garnka, dzięki temu szybko i łatwo uformujemy zamierzony kształt. Inny sposób to przełożenie masy na deskę i za pomocą noża odcinamy ciasto bezpośrednio do garnka. Gotujemy ok. 6 – 8 minut, przy wolnym kipieniu.
Danie najlepiej smakuje z podsmażoną w kostkę boczkiem, skwarkami i pokruszoną bryndzą, doprawiamy pieprzem. Rada: wybierajcie ziemniaki typ B – tzw. ziemniaki ogólnoużytkowe, uniwersalne, średniej twardości, nierozsypujące się, które zawierają więcej skrobi.