Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia POLSKA REGIONALNA jest najlepsza, genialna. W każdym regionie specjałów można skosztować i w nich się rozsmakować. A tam, gdzie tradycja, silne ma korzenie kulinarne, są dania proste, ale niebanalne. To kuchnia, która nie zainteresowała się fast foodami, bo szczyci się swoimi kulinarnymi specjałami. Kuchnia podkarpacka jest zaczarowana, w tajemniczych nazwach, prostota dań jest schowana. Pod hartaczami, krężałkami, kuzielem, halyszkami czy bałabuchami odnajdziecie smaki regionalne, jedyne w swoim rodzaju, niepowtarzalne. „Halyszki ziemniaczane” to starte ziemniaki z jajkiem, mąką zmieszane i w osolonej wodzie ugotowane. Jeśli smażony boczek i bryndzę do nich dodamy, to gotowe danie już mamy. Jedna rada, z polskich ziemniaków je przygotujcie, a ilość dodanej mąki wyczujcie. Pierwsze na próbę jednego ugotujcie i go skosztujcie. Pamiętam, jak niesprawdzone ziemniaki kupiłam, z nich masę wyrobiłam, a jak się gotowały, to na części się rozpadały. Sekret ich przygotowania w jakości ziemniaków jest schowany, używaj polskich, a sukces będzie gwarantowany !
garnek, patelnia, tatka lub malakser
Przepis dnia
ostatnio oglądałam serial w którym była mowa o haluszkach i tak mnie naszła o...
Odsłon: 37699
Smaczna Włoska przekąska, jest to grzanka z pieczywa posmarowanego oliwą i ro...
Odsłon: 32
Bardzo szybka nieskomplikowana przekąska. Smaczna i kusząca, bardzo szybko zn...
Odsłon: 109
Przepis na tą zapiekankę dostałam od szwagierki, która mieszka w Grecji około...
Odsłon: 267
Smaczna Włoska przekąska, jest to grzanka z pieczywa posmarowanego oliwą i ro...
Odsłon: 32
Bardzo szybka nieskomplikowana przekąska. Smaczna i kusząca, bardzo szybko zn...
Odsłon: 109
Przepis na tą zapiekankę dostałam od szwagierki, która mieszka w Grecji około...
Odsłon: 267
Składniki
Obrane ziemniaki trzemy na tarce, odcedzamy przez gazę (nie za dużo) i dodajemy jajko mąkę i sól. Do odciśniętych ziemniaków dodajemy osadzoną skrobię, dokładnie mieszamy. W garnku o szerokim dnie zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Masę na halyszki nabieramy dużą łyżką po jej długości i wrzucamy na wrzątek. Rada: łyżką z masą uderzamy w bok garnka, dzięki temu szybko i łatwo uformujemy zamierzony kształt. Inny sposób to przełożenie masy na deskę i za pomocą noża odcinamy ciasto bezpośrednio do garnka. Gotujemy ok. 6 – 8 minut, przy wolnym kipieniu.
Danie najlepiej smakuje z podsmażoną w kostkę boczkiem, skwarkami i pokruszoną bryndzą, doprawiamy pieprzem. Rada: wybierajcie ziemniaki typ B – tzw. ziemniaki ogólnoużytkowe, uniwersalne, średniej twardości, nierozsypujące się, które zawierają więcej skrobi.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Piersi z kurczaka w pomidorach
Dania główne
Zrazy z karkówki z pieczarkami
Dania główne
Pierogi lubelskie
Dania główne
Żeberka ze zdrową sałatką.
Piersi z kurczaka w pomidorach
Szybki, prosty obiad z makaronem lub ryżem.
Odsłon: 207
Zrazy z karkówki z pieczarkami
Zrazy z karkówki z pieczarkami to klasyczne danie, które sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 1395