
Etapy przygotowania
Z ciasta kruche go możemy przygotować: • tarty słodkie lub słone • szarlotki • ciasteczka • talaretki

Aby było idealnie kruche: • cukier puder jest lepszy, bo zwykły nie zdąży się rozpuścić, zbyt krótki czas pieczenia ciasta, gruby cukier szybko się skarmelizuje, pozostawiając w cieście bardzo widoczne brązowe kropki, nie wygląda to ładnie • margarynę zastąpić masłem dobrej jakości • mąkę sucha i przesiana (świeżo spulchniona) • można dodać niewielką ilość mąki migdałowej lub kakao (o gramaturę mąki migdałowej i kakao pomniejszamy gramaturę mąki pszennej) • najlepszą kruchość daje mąka krupczatka lub niewielka ilość skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej • mocno schłodzone masło, można też w temperaturze pokojowej, a dopiero potem schłodzić, ciasto tez się uda, będzie jednak znacząco różniło się strukturą , od klasycznego ciasta kruchego z zimnego masła • dodatek smalcu zamiast części masła(1/5 lub 1-2 łyżki ), poprawi bardzo kruchość ciasta • można dodać całe jajka, lub same żółtka, lub żółtka • nadmiar białek powoduje twardnienie ciasta , więc należy używać z rozwagą • można też dodać niewielką ilość kwaśnej śmietany jak ciasto się nie chce skleić, wtedy jest półkruche • można też dodać zimną wodę zaczynamy od jednej łyżki, gdy ciasto jest kruszące się • nie ugniatać zbyt długo po wyrobieniu, zawinąć folię i schłodzić min 30 minut można nawet ok 2 godzin, w lodówce może leżakować do 5 dni, można tez zrobić i pomrozić w małych porcjach • najlepiej wałkować między dwoma kawałkami foli lub papierem ułatwi wałkowanie • przed pieczeniem (po wyłożeniu ciastem formy) nakłuć widelcem, zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasta w trakcie pieczenia • jeżeli pieczemy kruche ciasto jako blaty pod sernik lub inne ciasto z masą, podpiekamy je wcześniej ok 10 minut, a następnie studzimy – unikniemy zakalca • gdy pieczemy spody do tarty czy babeczek formę dokładnie wylepić na to kładziemy papier do pieczenia lub folie aluminiową i obciążamy kuleczkami lub grochem ,fasolą zapobiegnie spływaniu boków ciasta • NIGDY NIE DODAJEMY PROSZKU DO PIECZENIA • ciasto musi być mocno schłodzone przed pieczeniem a piekarnik mocno nagrzany, jeśli nie będzie piekarnik nagrzany ciasto będzie się ześlizgiwać z brzegów., zacznie się topić masło i będzie „ciągło” całe ciasto za sobą w dół NIE MOŻNA DO TEGO DOPUŚCIĆ , dzięki uderzeniu wysokiej temperatury ciasto od razu się zapiecze i pozostanie na swoim miejscu (to są częste powody rozpływania ciasteczek)

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Kasze i ryż
- Pęczak
- Warzywa
- Papryka
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Majeranek
- Dla zdrowia
Odsłon: 8
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Ziemniaki
- Wieprzowina
- Jagnięcina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Oregano
- Tymianek
Odsłon: 60

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 4451
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Kasze i ryż
- Pęczak
- Warzywa
- Papryka
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Majeranek
- Dla zdrowia
Odsłon: 8
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Ziemniaki
- Wieprzowina
- Jagnięcina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Oregano
- Tymianek
Odsłon: 60

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 4451



Składniki
Z ciasta kruche go możemy przygotować: • tarty słodkie lub słone • szarlotki • ciasteczka • talaretki
Aby było idealnie kruche: • cukier puder jest lepszy, bo zwykły nie zdąży się rozpuścić, zbyt krótki czas pieczenia ciasta, gruby cukier szybko się skarmelizuje, pozostawiając w cieście bardzo widoczne brązowe kropki, nie wygląda to ładnie • margarynę zastąpić masłem dobrej jakości • mąkę sucha i przesiana (świeżo spulchniona) • można dodać niewielką ilość mąki migdałowej lub kakao (o gramaturę mąki migdałowej i kakao pomniejszamy gramaturę mąki pszennej) • najlepszą kruchość daje mąka krupczatka lub niewielka ilość skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej • mocno schłodzone masło, można też w temperaturze pokojowej, a dopiero potem schłodzić, ciasto tez się uda, będzie jednak znacząco różniło się strukturą , od klasycznego ciasta kruchego z zimnego masła • dodatek smalcu zamiast części masła(1/5 lub 1-2 łyżki ), poprawi bardzo kruchość ciasta • można dodać całe jajka, lub same żółtka, lub żółtka • nadmiar białek powoduje twardnienie ciasta , więc należy używać z rozwagą • można też dodać niewielką ilość kwaśnej śmietany jak ciasto się nie chce skleić, wtedy jest półkruche • można też dodać zimną wodę zaczynamy od jednej łyżki, gdy ciasto jest kruszące się • nie ugniatać zbyt długo po wyrobieniu, zawinąć folię i schłodzić min 30 minut można nawet ok 2 godzin, w lodówce może leżakować do 5 dni, można tez zrobić i pomrozić w małych porcjach • najlepiej wałkować między dwoma kawałkami foli lub papierem ułatwi wałkowanie • przed pieczeniem (po wyłożeniu ciastem formy) nakłuć widelcem, zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasta w trakcie pieczenia • jeżeli pieczemy kruche ciasto jako blaty pod sernik lub inne ciasto z masą, podpiekamy je wcześniej ok 10 minut, a następnie studzimy – unikniemy zakalca • gdy pieczemy spody do tarty czy babeczek formę dokładnie wylepić na to kładziemy papier do pieczenia lub folie aluminiową i obciążamy kuleczkami lub grochem ,fasolą zapobiegnie spływaniu boków ciasta • NIGDY NIE DODAJEMY PROSZKU DO PIECZENIA • ciasto musi być mocno schłodzone przed pieczeniem a piekarnik mocno nagrzany, jeśli nie będzie piekarnik nagrzany ciasto będzie się ześlizgiwać z brzegów., zacznie się topić masło i będzie „ciągło” całe ciasto za sobą w dół NIE MOŻNA DO TEGO DOPUŚCIĆ , dzięki uderzeniu wysokiej temperatury ciasto od razu się zapiecze i pozostanie na swoim miejscu (to są częste powody rozpływania ciasteczek)