Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tego dania akurat często nie robię.W większości na jakieś okazje.Dlaczego? Ponieważ jest troszkę czasochłonne i nie zawsze wystarczy czasu.Ostatni raz robiłam je na konkursie z koleżanką.Zrobiła mięso w tej oto postaci, na szczęście pamiętam jak to robiła i jestem bardzo wdzięczna za to, że pokazała mi taką formę.Dosyć pisania...Zabierajmy się do pracy!
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 423
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 772
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 375
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 423
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 772
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 375
Składniki
Dzień wcześniej całe opakowanie suszonych moreli, śliwek i żurawiny zalewam czerwonym winem i moczę kilka godzin. Przygotowuję marynatę : 4 łyżki sosu sojowego, pół łyżeczki tymianku, 1 łyżkę miodu i 1 łyżeczkę oleju mieszam ze sobą. Piersi z indyka myję, osuszam i moczę w marynacie około 15 minut. Połowę owoców wyjmuję i kroję na małe kawałki. Mięso wyjmuję z marynaty i robię kieszonki.Wkładam pokrojone owoce. Nacieram mięsko odrobiną soli i przyprawy gyros,Odkładam jeszcze w chłodne miejsce.
W międzyczasie obieram ziemniaki, kroję w łódki i podgotowuję. Następnie wykładam je na blachę, smaruję masłem i posypuję słodką i ostrą papryką, oregano, tymiankiem i przyprawą do ziemniaków.Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.Piekę do zrumienienia się ziemniaków. Mięso zawijam w boczek, smaruję marynatą z wierzchu.Wstawiam z ziemniakami i czekam do momentu, aż się zrumieni.
W osobnej misce miksuję resztę suszonych owoców z 1/4 szklanki wina. Dodaję 2 łyżeczki miodu, pół łyżeczki cynamonu, pare orzechów, troszkę soku z cytryny.Przyprawiam do smaku i blenduję.
Na patelni rozpuszczam trochę masła z cukrem.Kiedy się trochę podgrzeje wrzucam pokrojoną w cienkie plastry gruszkę.Smażę do uzyskania lekko brązowego koloru.Posypuję cynamonem.
Mix sałat, pomidorki koktajlowe myję.Kroję ser Camembert na mniejsze kawałki.Układam kolejno : sałatę, pomidorki pokrojone w ćwiartki, ser a na koniec posypuję orzechami.Można polać lekko kremem balsamicznym. Układam wszystko na talerzu. Smacznego!