Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk z pieczarkami i ryżem

Indyk z pieczarkami i ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19065

Dodano:

Odsłon: 8

Wypróbowany przepis na "Indyk z pieczarkami i ryżem"

Składniki

  • pół kg piersi indyka
  • 25 dag pieczarek
  • duża cebula
  • 200 ml bulionu drobiowego z kostki
  • 120 ml śmietany kremówki
  • łyżka mąki
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 2 woreczki ryżu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pierś indyka umyj, osusz, pokrój w niedużą kostkę. Oprósz solą i pieprzem. Olej rozgrzej na patelni, obsmaż indyka ze wszystkich stron. Zmniejsz ogień, smaż 10 min.

  2. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Pieczarki oczyść, pokrój na plastry. Olej rozgrzej w rondlu, zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki, podduś. Gdy woda odparuje, oprósz solą, dodaj indyka, zalej bulionem. Zamieszaj, duś 10 minut na małym ogniu.

  3. Śmietanę kremówkę wymieszaj z mąką i natką. Dodaj do indyka pod koniec duszenia. Przypraw do smaku. Ryż ugotuj według instrukcji. Podaj z potrawką.

  4. Przepis przysłała Elżbieta Pawelec z Elbląga.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń