Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jaja na szpinaku po florentyńsku"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 31
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 31
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Składniki
Świeże liście szpinaku opłucz, włóż do osolonego wrzątku na 1-2 min. Następnie odcedź i od razu przelej lodowatą wodą (dzięki temu liście zachowają zielony kolor) i odcedź na sicie. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, rozmroź go i osącz z nadmiaru wody. Małe kokilki lub miseczki żaroodporne posmaruj masłem. Spód i brzegi naczyń wyłóż szpinakiem, lekko go dociskając.
Przygotuj sos. W rondlu roztop masło, dodaj mąkę i zasmaż ją, nie rumieniąc. Mieszając, stopniowo dodawaj śmietanę.
Następnie cienkim strumieniem dolewaj bulion. Na koniec dodaj rozdrobniony serek topiony. Całość podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż powstanie gęsty sos. Od czasu do czasu zamieszaj go podczas podgrzewania. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Do kokilek nalej po porcji gorącego sosu. Do każdej wbij po 2 jajka i posyp startym żółtym serem. Kokilki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C na 15 min. Podawaj gorące ze świeżym pieczywem, udekorowane czerwonym pieprzem.
Jeśli używasz szpinaku mrożonego, zamiast siekanego wybierz ten w liściach.
35 minut. Porcja: 470 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie