Niezwykle proste, szybkie i bardzo smaczne danie. Jajka w delikatnym sosie musztardowym, z chrupiącą pietruszką i cytrynową panierką.
Jajka w sosie musztardowym
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 8 ekologicznych jajek
- ocet
- sól morska
- pęczek pietruszki
- olej roślinny
- 1 cytryna (organiczna)
- 2 łyżki panierki panko lub bułki tartej
- 250 g jogurtu (1% tłuszczu)
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g średnio ostrej musztardy
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 8 ekologicznych jajek
- ocet
- sól morska
- pęczek pietruszki
- olej roślinny
- 1 cytryna (organiczna)
- 2 łyżki panierki panko lub bułki tartej
- 250 g jogurtu (1% tłuszczu)
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g średnio ostrej musztardy

Etapy przygotowania
Obrać i ugotować ziemniaki. Nakłuć szersze końce jajek i gotować je z solą i odrobiną octu przez około 6 minut.

Umyć pietruszkę i dokładnie wysuszyć. Podgrzać olej roślinny, dodać pietruszkę i smażyć na głębokim tłuszczu przez około 30 sekund, a następnie osuszyć na papierze kuchennym.

Na patelni teflonowej smażyć panierke bez tłuszczu, a następnie wymieszać z odrobiną startej skórki cytryny.

Jogurt, masło i musztardę delikatnie podgrzać na małym ogniu, wymieszać składniki, aż powstanie gładki sos. Sos nie może być zbyt gorący.

Wlać odrobinę sosu na talerz, umieścić jedno lub dwa jajka w sosie i posolić. Na koniec ułożyć na jajku panierkę i smażoną pietruszkę. Podawać z ziemniakami.

Przepis w Waszym wykonaniu (16)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6187

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3632

Przepis dnia
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 827
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6187

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3632

Przepis dnia
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 827



Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 8 ekologicznych jajek
- ocet
- sól morska
- pęczek pietruszki
- olej roślinny
- 1 cytryna (organiczna)
- 2 łyżki panierki panko lub bułki tartej
- 250 g jogurtu (1% tłuszczu)
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g średnio ostrej musztardy
Obrać i ugotować ziemniaki. Nakłuć szersze końce jajek i gotować je z solą i odrobiną octu przez około 6 minut.
Umyć pietruszkę i dokładnie wysuszyć. Podgrzać olej roślinny, dodać pietruszkę i smażyć na głębokim tłuszczu przez około 30 sekund, a następnie osuszyć na papierze kuchennym.
Na patelni teflonowej smażyć panierke bez tłuszczu, a następnie wymieszać z odrobiną startej skórki cytryny.
Jogurt, masło i musztardę delikatnie podgrzać na małym ogniu, wymieszać składniki, aż powstanie gładki sos. Sos nie może być zbyt gorący.
Wlać odrobinę sosu na talerz, umieścić jedno lub dwa jajka w sosie i posolić. Na koniec ułożyć na jajku panierkę i smażoną pietruszkę. Podawać z ziemniakami.
super pomysł:)
Super,dawno nie robiłam :-)
Już dawno nie robiłem, a uwielbiam <3
Świetny pomysł na jaka! :) Mniam :D
Ulubiony sos do jajek mojej mamy, twoja wersja zapowiada się pysznie ;-D