Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najbardziej znanym i najczęściej przygotowywanym przetworem na zimę są ogórki kiszone. Można je później wykorzystać np. jako przekąskę do mięsa czy dodatek do sałatek itp. Ogórki wykorzystujemy ale co z wodą, w której się kisiły ? Zdecydowanie szkoda ją wylewać, gdyż można ją wykorzystać na kilka sposobów.
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 40
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 128
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 40
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 128
Składniki
Ponowne kiszenie. Woda po kiszonych ogórkach przyspieszy kiszenie świeżych ogórków - zamiast czekać ok. 1 tygodnia na w pełni ukiszone ogórki otrzymamy je już po 2-3 dniach. Do wody po kiszonych ogórkach możemy wrzucić małe cebulki lub obrane ząbki czosnku - po 4-5 dniach otrzymamy smaczne kiszone dodatki do kanapek czy sałatek. Sok z kiszonych ogórków dodany do zakwasu przyspieszy proces fermentacji.
Dodatek do zup, sałatek i surówek Sokiem z kiszonych ogórków możemy zakwasić zupy np. barszcz biały, czerwony, żurek czy zupę ziemniaczaną. Doskonale zastąpi sok z cytryny lub ocet w sałatkach i surówkach. Sprawdzi się również jako marynata do mięsa.
Dobroczynny dla naszego zdrowia Picie soku z kiszonych ogórków poprawia przemianę materii, korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit, wzmacnia odporność, pomaga przy leczeniu kataru i przeziębienia. Przy dużym wysiłku fizycznym ogranicza występowanie bolesnych zakwasów. Polecany przy leczeniu kaca.