Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jaskółcze gniazda"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 32
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 351
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 32
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 351
Składniki
6 jajek wrzuć na oso lony wrzątek i ugotuj na twardo (8-10 minut). Wyjmij, przestudź je, a następnie obierz. Jajka możesz też ugotować dzień wcześniej.
Kajzerkę namocz, odciśnij. Połącz w misce z mięsem mielonym. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obraną i drobno poszatkowaną cebulę.
Groszek odlej na sicie, przepłucz zimną wodą i pozostaw do osączenia. Dodaj do masy mięsnej. Wbij jedno surowe jajko. Całość starannie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Ostatnie jajko rozkłóć w miseczce. Do drugiego naczynia wsyp bułkę tartą (około pół szklanki). Na patelni lub w rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia.
Ugotowane i obrane jajka oblepiaj masą mięsną. Panieruj w jajku i bułce tartej, wrzucaj na olej. Smaż, obracając, 10-15 minut.
Czas (bez gotowania) ok. 25 min; porcja – 310 kcal, cena 2,30 złŹródło: Świat kobiety