Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka po tajsku z warzywami

Kaczka po tajsku z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 32

Przepis wart wypróbowania: "Kaczka po tajsku z warzywami"

Składniki

  • Warzywa na patelnię orientalne Hortex – 1/2 opakowania
  • łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • zielona cebulka
  • pierś z kaczki Marynata: łyżka sosu sojowego
  • łyżka sosu chili
  • łyżka cukru brązowego lub miodu
  • łyżka świeżo startego imbiru
  • łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • sok z 1 limonki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Skórę z kaczki natnij ostrym nożem. Wymieszaj sosy – sojowy, chili z brązowym cukrem, startym imbirem, przyprawą 5 smaków i sokiem z limonki. Natrzyj dokładnie mięso marynatą i odstaw na około 1 godzinę.

  2. Obsmaż kaczkę na patelni po 3 minuty z każdej strony. Dopiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wyjmij z piekarnika i przykryj folią aluminiową. Przed pokrojeniem odczekaj 10 minut. Przygotuj warzywa. Rozgrzej dużą patelnię lub wok. Dodaj 3 łyżki oleju, pokrojony czosnek i chili.

  3. Dodaj warzywa i przyprawę z saszetki. Smaż na dużym ogniu 5-7 minut. Przypraw sosem ostrygowym i olejem sezamowym. Wyłóż na talerz, obłóż pokrojoną w plastry kaczką. Udekoruj zieloną cebulką. Czas przygotowania: 40 minut (bez marynowania)

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń