Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kanapki z boczkiem i jabłkiem"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 534
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7780
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 534
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7780
Składniki
Czas przygotowania 40 minut. Cena porcji 1,20 zł
Boczek kroimy w drobną kostkę. Topimy na małym ogniu w rondelku o grubym dnie. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy uznamy, że skwarki mają odpowiedni kolor, zdejmujemy rondelek z ognia. Wyjmujemy skwarki do miseczki. Wytopiony tłuszcz zostawiamy w rondelku.
W tym czasie jabłka obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do rondelka z ciepłym tłuszczem. Wstawiamy na ogień. Ciągle mieszamy. Dusimy tak długo, aż staną się szkliste. Wtedy dodajemy majeranek lub kminek.
Wrzucamy skwarki. Mieszamy dwie minuty. Odstawiamy. Kroimy chleb na kromki. Porcje mieszanki jabłkowej wielkości dużej łyżki wykładamy na kromki. Podajemy, najlepiej na ciepło, z dipem, np. chrzanowym lub czosnkowym.
Wartość odżywcza porcji 311 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 28,6 g/Węglowodany 18 gŹródło: Rewia