Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Wielkopolsce na wigilijnym stole obowiązkowo należy postawić postną kapustę z grzybami, zasmażaną na oleju, jak przystało na postne danie. Potrawa prosta i błyskawicznie przyrządzana.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8220
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 183
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 404
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8220
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 183
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 404
Składniki
Grzyby zalewamy letnią wodą i moczymy całą noc. Rano gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły, uprzednio posoliwszy ją. Ugotowane grzyby przecedzamy. Wywar z gotowania grzybów zachowujemy. Kapustę zalewamy niewielką ilością wody i wywarem z grzybów. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kminek i żurawinę. Dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Po 30-40 minutach, kiedy kapusta już dojdzie i trochę odparuje robimy zasmażkę. Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy na nim na szklisto pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do podsmażonej cebuli wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy, ok. 1 – 2 minuty, aby mąka zgubiła surowy smak. Zasmażkę dajemy do kapusty, mieszamy do połączenia składników. Na koniec solimy, jeśli jest potrzeba, dajemy pieprz i cukier lub miód, który złamie kwaśny smak kapusty. Danie gotowe!
Tak jak każde wigilijne danie kapusta z grzybami ma swoje symboliczne znaczenie. Według starych wierzeń ludowych kapusta chroni od złego, daje moc i zdrowie. Zaś według tradycji i wierzeń słowiańskich grzyby, które pochodzą z lasu czyli „nie z tego świata” posiadają magiczną moc, zapewnią nam szczęście i dostatek.