Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówkę na obiad robię bardzo często, najczęściej jednak przyrządzam ja w sosie musztardowym. Jest to bardzo łatwy i smaczny sposób na jej przygotowanie. Moja rodzina się nią zachwyca.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27794
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27794
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Składniki
Umyte i osuszone plastry karkówki przyprawić solą, majerankiem, słodką papryką oraz pieprzem. Przyprawione w ten sposób plastry ułożyć warstwowo w naczyniu na przemian z pokrojoną w plastry cebulą. Naczynie z mięsem przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Zamarynowane plastry, wyjąć z lodówki, obtoczyć w mące i zrumienić na gorącym tłuszczu, z obu stron. Na smażącym się mięsie ułożyć cebulę, w której się ono marynowało. Do podsmażonego mięsa dodać starty czosnek, listki laurowe, ziele angielskie oraz wywar. Wywar można również zastąpić wodą. Patelnię z mięsem przykryć i mięso dusić przez około 15 minut. Po tym czasie karkówkę obrócić na drugą stronę, patelnię ponownie przykryć i dusić następne 15 minut.
Pod koniec gotowania, do sosu dodać musztardę i ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dobrze wymieszać. Jeśli sos jest za gęsty, można do niego dolać trochę bulionu lub wody. Pogotować jeszcze 5 minut. Na końcu sos zaprawić śmietaną i dobrze wymieszać. Podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi lub ulubionymi dodatkami. Smacznego!