Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co jest najlepsze w daniach jednogarnkowych? Łatwość przygotowania, minimum naczyń do zmywania i mnóstwo smaku! Karkówka w warzywach to wspaniała propozycja na obiad dla całej rodziny, która nawet odgrzewana smakuje pysznie. Do karkówki i ziemniaków możesz dodać swoje ulubione warzywa, a nawet grzyby. Koniecznie dosyp szczodrą dozę świeżych lub suszonych ziół.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 358
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 358
Składniki
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej i wrzuć obraną i posiekaną w drobną kostkę cebulę. Smaż, aż będzie błyszcząca. Następnie dodaj pokrojony w drobną kosteczkę boczek, dorzuć gałązki rozmarynu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażaj 2-3 minuty. Po czym dorzuć oczyszczoną i pokrojoną w kostkę karkówkę, uprzednio obtoczoną w mące. Smaż przez kilka minut na średnim ogniu, przewracając od czasu do czasu, by mięso się zrumieniło, ale nie przypaliło.
Po tym czasie dorzuć obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki oraz marchewki, fasolę z puszki, dodaj koncentrat pomidorowy, słodką paprykę oraz oregano. Zalej całość wodą lub bulionem, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu około 60 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec dopraw danie solą i pieprzem. Jeśli używasz bulionu, uważaj podczas dodawania soli. Karkówkę w warzywach podawaj na gorąco, posypaną świeżą natką pietruszki.