Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karp to symbol Wigilii. Ma jednak swoich przeciwników, wśród których wielu nie lubi tej ryby ze względu na ziemisty posmak i zapach. Jeśli należysz do grupy sceptyków właśnie z tego powodu, przekonaj się, jak pyszny może być karp, którego nie czuć mułem. To delikatne mięso zyskuje, jeśli zostanie starannie oczyszczone i odpowiednio wcześnie namoczone w mleku czy maślance, najlepiej z dodatkiem aromatycznych ziół. Walory ryby poprawia także sok z cytryny. Nie trzeba chyba dodawać, że najlepiej wybrać karpia z ekologicznej hodowli!
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 152
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1890
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 495
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15719
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 152
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1890
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 495
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15719
Składniki
Opłucz karpia (w całości) wrzątkiem. Usuń śluz wraz z łuskami. Następnie usuń z ryby wnętrzności, głowę i starannie umyj tuszę pod bieżącą wodą. Pokrój mięso na dzwonka, usuwając płetwy.
Umieść dzwonka karpia w misce i zalej mlekiem. Do mleka włóż gałązki tymianku. Wstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Osusz rybę ręcznikiem papierowym. Każde dzwonko natrzyj solą i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Owiń naczynie z karpiem folią spożywczą i odstaw na godzinę.
Wymieszaj mąkę z bułką tartą. Obtocz w mieszaninie kawałki karpia.
Mocno rozgrzej sporą ilość masła w głębokiej patelni. Partiami wysmaż dzwonka karpia – około 5 minut po każdej ze stron.
Usmażoną rybę odkładaj na arkusz ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu.