Do góry

Dania główne Przepis na:

Kartacze

Kartacze

Autor:

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 3802

Dodano:

Odsłon: 22604

Śląska wariacja litewskiego przysmaku. Zapraszam na cepeliny...

Składniki

  • ziemniaki - 2 kg (obranych)
  • cebula - 1 sztuka
  • mięso wołowe - 60 dag
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • mąka ziemniaczana (awaryjnie) - 1 lub 2 łyżki
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki dzielimy na pół. Jedną część gotujemy w osolonej wodzie natomiast drugą ścieramy na tarce. Starte ziemniaki pakujemy do pieluchy tetrowej lub złożonej na pół gazy. Wyciskamy solidnie sok do miski. Ziemniaki muszą być dokładnie odciśnięte by kluski się udały. Sok w misce odstawiamy aby obecna w nim skrobia zdążyła się osadzić na dnie.

  2. Ziemniaki które ugotowaliśmy musimy przestudzić i zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Mieszamy ziemniaki surowe z ugotowanymi dodając skrobię z miseczki. Odlewamy delikatnie wodę z miski tak by na dnie pozostał biały wilgotny proszek. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Jeśli jest zbyt klejące się do rąk i miski dodajemy ewentualnie mąki ziemniaczanej.

    Nie każdy ziemniak ma wystarczająco dużo skrobi w sobie. Smaku nie zepsujemy, a ułatwimy sobie lepienie i gotowanie kartaczy. Masę doprawiamy odrobiną soli.

  3. Mięso mielimy w maszynce. Użyliśmy pręgę wołową, która nam została po gotowaniu krupniku. Cebulę siekamy w drobną kostkę i złocimy na 2 łyżkach oleju. Usmażoną cebulę i pozostały tłuszcz mieszamy z mięsem. Wyrabiamy masę rękami aż stanie się elastyczna i łatwa w formowaniu mięsnych kulek. Doprawiamy solidnie pieprzem kolorowym i solą.

    Można też użyć mięsa mielonego surowego - podobno smak jest wtedy intensywniejszy. Nie próbowałem bo zawsze kartacze robię z tego co nam zostaje po gotowaniu zup - ekonomia przede wszystkim :)

  4. Z masy ziemniaczanej robimy placki wielkości męskiej dłoni bez palców. Na każdym placku układamy owal mięsa. Zamykamy ziemniaczany placek podobnie jak przy robieniu pierogów. Łączymy brzegi i delikatnie formujemy z klusek charakterystyczny dla kartaczy kształt owalu. Stąd też prawdopodobnie inna nazwa tych litewskich klusek czyli cepeliny.

  5. Już tylko cebulka lub skwarki i pyszny obiad gotowy.

    Oryginalne litewskie cepeliny mają inny stosunek ilości ziemniaków surowych do ugotowanych. Stąd w opisie "śląska wariacja" - po prostu ciasto na śląskie kluski szare robię w ten sam sposób. W linku pod wpisem genialne śląskie szare kluski zwane też "czorne"...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dorcia41 16 czerwca 2013 Oj szkoda że moja połowa nie robi takich pyszności, pozazdrościć tylko hihihi :)))) kciuka zostawiam i pozdrawiam

19 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 13 czerwca 2013 fajne takie kluchy i bogato nadziane paluszek w górę i do wypróbowania chociaż jak pamiętam mi wychodzą ciemniejsze ale to chyba zależy od odmiany ziemniaków :)

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

srk76 12 czerwca 2013 Akurat kluchy w naszym domu robię ja więc autora ;)

Również pozdrawiam

19 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 11 czerwca 2013 Podpisuje sie rekami I nogami,ze to jest za..rabiste danie,absolutnie do zrobienia ,pozdrawiam autorke

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maxymil 11 czerwca 2013 podpisuję się po dodanymi już wpisami ,pychota.

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eka88 11 czerwca 2013 Uwielbiam! Zawsze robię z gotowanego mięsa. Muszę spróbować z surowego

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

USMIECH 10 czerwca 2013 Robię zawsze z surowym mięskiem, ale wykorzystanie gotowanego, to też dobry sposób.U Ciebie jak zwykle bardzo apetycznie :)

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 10 czerwca 2013 Na pewno przepyszne ,zwłaszcza z taką chrupiącą cebulką , radzę wypróbować też z surowym mięsem - naprawdę warto :))

21 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maluszekk 10 czerwca 2013 Bardzo lubię kartacze, chowam do książki i zostawiam punkcik :)

21 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń