Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza gryczana z sosem z podgrzybków podana z marynowanym ogórkiem i papryczką czereśniową. Polecam.
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 347
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6187
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 347
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6187
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Składniki
Sos z podgrzybków: Składniki: podgrzybki w sosie własnym 1 słoik woda 500 ml włoszczyzna suszona 2 łyżki ziele angielskie 6 szt. liść laurowy 2 szt. sól pieprz ziołowy domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa natka pietruszki koper mąka pszenna do zagęszczenia sosu 1 łyżka śmietana 30% do zabielenia sosu Wykonanie: W pół litrze wody gotujemy suszoną włoszczyznę z pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zawartość słoika z grzybami wykładamy na durszlak, odcedzamy wywar z grzybów. Do gotującego się wywaru z włoszczyzny dodajemy wywar z grzybów, a grzybki rozdrabniamy nożem na mniejsze kawałki. Jeżeli warzywa z włoszczyzny będą miękkie dodajemy do garnczka grzyby, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki z koprem, doprawiamy pieprzem i solą. Zagęszczamy sos mąką i zabielamy śmietaną. Gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając żeby mąka dobrze połączyła się z sosem.
Wykonanie dania: Zagotowujemy 3 szklanki wody z pastą rosołową. W między czasie płuczemy w zimnej wodzie półtorej szklanki kaszy gryczanej. Do gotującej się wody dodajemy wypłukaną kaszę i gotujemy do momentu kiedy kasza zacznie pęcznieć. Kończymy gotowanie kaszy, przykrywamy pokrywką garnczek z kaszą i czekamy 30 minut. W tym czasie kasza dojdzie do idealnego stanu. Po 30 minutach mieszamy kasze.
Parzoną kaszę podajemy z ugotowanym sosem z podgrzybków oraz z ogórkiem marynowanym i papryczką czereśniową. Smacznego!!!