Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kiełbasa domowa"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 33
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 352
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 33
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 352
Składniki
120 min • Porcja ok. 250 kcal • Koszt porcji 1 zł • Przepis na 18-20 porcji.
Pierś z kurczaka i szynkę kroję w kostkę centymetrową, oprószam solą peklową i zostawiam na 24 godz. w lodówce.
Boczek i udziec z indyka mielę w maszynce do mięsa (z końcówką o dużych oczkach). Także oprószam solą peklową i odstawiam na 24 godz.
Po tym czasie łączę wszystkie gatunki mięsa, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, wsypuję żelatynę i dolewam zimną wodę.
Dodaję pieprz i dokładnie wyrabiam całość rękoma, aż mięso połączy się z przyprawami oraz wodą i będzie się kleić. Ewentualnie mięso doprawiam.
Do maszynki do mięsa dokręcam tulejkę, naciągam na nią osłonkę barierową (jest termokurczliwa; można ją kupić np. w sklepach internetowych lub masarskich) o szer. 80 mm.
Mięso wkładam do maszynki i wyciskam do osłonki. Końcówki związuję sznurkiem. Kiełbasy układam w brytfannie, wlewam zimną wodę (tyle, by je przykryła). Przykrywam brytfannę i parzę kiełbasy w temp. 80°C przez 1 i 1/2 godz. (nie mogą się gotować!). Zostawiam do ostygnięcia w wodzie, w której się gotowały. Wyjmuję kiełbasy z wody, przechowuję je w lodówce.Źródło: Kobieta i życie