Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kisz orkiszowy z mielonym mięsem oraz porami"
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4048
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 959
Polecam.
Odsłon: 370
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4048
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 959
Polecam.
Odsłon: 370
Składniki
Mąkę przesiej ze szczyptą soli na stolnicę. Dodaj masło pokrojone na kawałeczki. Dosyp cukier puder oraz orzechy, wbij jajko, wlej śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
W tym czasie pory oczyść, opłucz, potnij w cienkie plasterki. Tortownicę posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Plackiem wylep spód oraz brzeg tortownicy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz ok. 15 minut.
Odłóż trochę porów do dekoracji, resztę zeszklij na oleju. Przestudź. Wymieszaj z mielonym mięsem. Do masy wbij jajka. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą, pieprzem i suszonymi ziołami.
Nałóż do tortownicy z podpieczonym spodem. Żółty ser zetrzyj. Posyp wierzch ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 40 minut. Posyp odłożonymi plasterkami porów.Źródło: Tina