Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kisz orkiszowy z mielonym mięsem oraz porami"
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 104
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 808
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 523
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 104
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 808
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 523
Składniki
Mąkę przesiej ze szczyptą soli na stolnicę. Dodaj masło pokrojone na kawałeczki. Dosyp cukier puder oraz orzechy, wbij jajko, wlej śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
W tym czasie pory oczyść, opłucz, potnij w cienkie plasterki. Tortownicę posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Plackiem wylep spód oraz brzeg tortownicy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz ok. 15 minut.
Odłóż trochę porów do dekoracji, resztę zeszklij na oleju. Przestudź. Wymieszaj z mielonym mięsem. Do masy wbij jajka. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą, pieprzem i suszonymi ziołami.
Nałóż do tortownicy z podpieczonym spodem. Żółty ser zetrzyj. Posyp wierzch ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 40 minut. Posyp odłożonymi plasterkami porów.Źródło: Tina