Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszka ziemniaczana to jedno z moich ulubionych dań. Pamiętam jak w moim rodzinnym domu robiliśmy ich ogromne ilości. Jako, że w domu było nas sporo, to szybko znikała. Teraz ja robię ją od czasu do czasu. Jest pyszna
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336694
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4060
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423192
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2624
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336694
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4060
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423192
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2624
Składniki
Jelita namoczyć w ciepłej wodzie i zmieniać kilka razy wodę. Potem zalać znowu ciepłą wodą i odstawić na pół godziny. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, zlać wytworzony tłuszcz. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków lub w robocie razem z cebulą. Starte ziemniaki przełożyć do miski, dodać boczek, mąkę oraz sól i pieprz i wymieszać masę. Powinna być dość gęsta ale nie za rzadka. Jelita odcisnąć z wody, pociąć na 4 kawałki. Każdy kawałek nadziać na końcówkę do kiełbas założoną do maszynki do mięsa, zostawić trochę luźno i związać dobrze koniec nićmi wędliniarskimi lub szpagatem. Nadziewać jelita do 2/3 grubości i drugi koniec zawiązać ( jeśli damy za dużo nadzienia jelita popękają i wszystko wyleci ), można oba końce też połączyć. Gdy mamy kiszki przygotowane w garnku podgrzewamy sporą ilość wody do maksimum 90 stopni. Gdy woda osiągnie temperaturę włożyć delikatnie kiszki i parzyć przez półtorej godziny cały czas pilnując aby woda nie przekroczyła 90 stopni ( dobrze mieć termometr kuchenny ). Gotowe kiszki wyjąć z wody. Można je zapiec w piekarniku lub tak jak u mnie podsmażyć na patelni na smalcu. Podawać gorące.