Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszka ziemniaczana to jedno z moich ulubionych dań. Pamiętam jak w moim rodzinnym domu robiliśmy ich ogromne ilości. Jako, że w domu było nas sporo, to szybko znikała. Teraz ja robię ją od czasu do czasu. Jest pyszna
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 72
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 488
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1396
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1877
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 72
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 488
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1396
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1877
Składniki
Jelita namoczyć w ciepłej wodzie i zmieniać kilka razy wodę. Potem zalać znowu ciepłą wodą i odstawić na pół godziny. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, zlać wytworzony tłuszcz. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków lub w robocie razem z cebulą. Starte ziemniaki przełożyć do miski, dodać boczek, mąkę oraz sól i pieprz i wymieszać masę. Powinna być dość gęsta ale nie za rzadka. Jelita odcisnąć z wody, pociąć na 4 kawałki. Każdy kawałek nadziać na końcówkę do kiełbas założoną do maszynki do mięsa, zostawić trochę luźno i związać dobrze koniec nićmi wędliniarskimi lub szpagatem. Nadziewać jelita do 2/3 grubości i drugi koniec zawiązać ( jeśli damy za dużo nadzienia jelita popękają i wszystko wyleci ), można oba końce też połączyć. Gdy mamy kiszki przygotowane w garnku podgrzewamy sporą ilość wody do maksimum 90 stopni. Gdy woda osiągnie temperaturę włożyć delikatnie kiszki i parzyć przez półtorej godziny cały czas pilnując aby woda nie przekroczyła 90 stopni ( dobrze mieć termometr kuchenny ). Gotowe kiszki wyjąć z wody. Można je zapiec w piekarniku lub tak jak u mnie podsmażyć na patelni na smalcu. Podawać gorące.