Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Kiszone ogórki - jakie składniki dodać i po co ?
  • Dania główne
  • Przepis na

Kiszone ogórki - jakie składniki dodać i po co ?

17.05.2018 Odsłon: 32012
5.0 (65 oceny)
Czas przygotowania
Liczba porcji
ErJot
ErJot

Kiszenie ogórków jest z pozoru banalnie proste: ogórki układamy w słoju, przekładamy czosnkiem, chrzanem, koprem i zalewamy wodą z solą. Ale jaka woda najlepsza ? Jaką sól wybrać ? Jaki sens ma dodawanie liści wiśni czy porzeczki ?

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 514

do 30 min 30 min
5
konhambos
konhambos
Sałatki

Sałatka chlebowa z melonem i ricottą

Sałatki Sałatka chlebowa z melonem i ricottą

Uwielbiam przepisy, w których czuć smak lata, słońca i wakacji – i właśnie st...

  • Włoska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Chleby

Odsłon: 988

do 15 min 15 min
40
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto jogurtowe z kubeczka

Ciasta Ciasto jogurtowe z kubeczka

Banalne w przygotowaniu ciasto, którego większość składników odmierza się za...

  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 9357

do 30 min 30 min
12
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6345

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 2319

do 30 min 30 min
9
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 211

> 60 min >60 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 514

do 30 min 30 min
5
konhambos
konhambos
Sałatki

Sałatka chlebowa z melonem i ricottą

Sałatki Sałatka chlebowa z melonem i ricottą

Uwielbiam przepisy, w których czuć smak lata, słońca i wakacji – i właśnie st...

  • Włoska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Chleby

Odsłon: 988

do 15 min 15 min
40
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto jogurtowe z kubeczka

Ciasta Ciasto jogurtowe z kubeczka

Banalne w przygotowaniu ciasto, którego większość składników odmierza się za...

  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 9357

do 30 min 30 min
12
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6345

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 2319

do 30 min 30 min
9
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 211

> 60 min >60 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Kiszone ogórki - jakie składniki dodać i po co ?
Autor:
ErJot

Składniki

Sposób przygotowania:
1

Produkt główny: OGÓRKI -najlepiej kupować ze znanego źródła od zaufanego producenta. Przypadkowy sprzedawca raczej " nie pochwali się" że wiosną podlał ziemię gnojowicą czy nawoził dużą ilością obornika - by ogórki lepiej rosły, by uzyskać większe plony a klient przekona się o tym dopiero kiedy kiszone ogórki zaczną się szybko psuć a ich smak i zapach nie będzie zbyt przyjemny. Ogórki powinny być świeżo zrywane najlepiej wczesnym rankiem. Dlaczego rano ? Bo później nagrzewają się od słońca, wiotczeją i marszczą się. By ogórki odzyskały jędrność dobrze jest zalać je zimną wodą i odstawić na godzinę. WODA -najlepsza jest woda źródlana. Woda surowa nie gotowana jest twardsza i ogórki lepiej/ dłużej się w niej przechowują. Jeśli używamy zwykłej "kranówki" powinniśmy odstawić ją w naczyniu na 24 godz. by pozbyć się chloru. Woda ze studni nie zawiera chloru ale może zawierać różne osady, dlatego również powinniśmy ją odstawić /by wszystkie zanieczyszczenia opadły na dno/. Dla pewności wodę studzienną dobrze jest zagotować w tradycyjnym czajniku, gotować 2-3 min i odstawić do wystudzenia. Ogórki małosolne możemy zalewać ciepłą wodą - szybciej rozpocznie się proces kiszenia ale na zimę lepiej używać solanki letniej lub zimnej. SÓL- najlepsza jest kamienna nie jodowana - zawiera ona dużo mikro i makroelementów. Powinniśmy ją dodawać do zimnej lub letniej wody bo w gorącej traci owe elementy. CZOSNEK - dodajemy ząbki świeżego czosnku. Wpływa on na smak ogórków /oraz zalewy wykorzystywanej potem np. do zupy/ oraz ma właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu hamuje rozwój bakterii gnilnych CHRZAN - możemy dodać zarówno oczyszczone kawałki korzenia jak i liście chrzanu. Zaostrza smak oraz reguluje rozwój bakterii mlekowych /ułatwia proces fermentacji i kiszenia/ KOPER - najlepiej dodawać duży wysuszony z rozwiniętymi kwiatostanami. Zielony, młody może gnić dlatego lepiej przed włożeniem do słoja sparzyć go wrzątkiem. Wpływa korzystnie na smak ogórków i zalewy GORCZYCA - dodajemy ziarna. Ma właściwości konserwujące, zapobiega rozwojowi pleśni. LIŚCIE PORZECZKI - używamy głównie liści czarnej porzeczki /możemy je zastąpić liśćmi malin/, wpływają na jędrność i aromat LIŚCIE WIŚNI - wpływają na trwałość kiszonki i smak, niwelują gorycz LIŚCIE WINOGRONA - wpływają na smak, zapobiegają wiotczeniu ogórków LIŚCIE DĘBU - zawierają garbniki, które kiedyś "dostarczały" kiszonkom dębowe beczki /w których kiszonki były przygotowywane i przechowywane/. Dzięki nim ogórki są twardsze i jędrniejsze. Liście dębu zabarwiają ogórki na brązowo. Mają właściwości konserwujące, dzięki czemu ogórki kiszone mogą przetrwać wiele miesięcy. Nie należy dodawać ich zbyt dużo gdyż zawierają duże ilości garbników i ogórki mogą wyjść gorzkie. CUKIER- szczypta cukru przyspiesza proces kiszenia oraz wpływa na smak. Cukier możemy zastąpić kilkoma kroplami miodu. Jeśli znudziły się nam tradycyjne ogórki kiszone możemy dodać do nich ciekawe dodatki np. papryczkę chili, gałązkę rozmarynu lub estragonu, plasterek imbiru lub liść mięty - wszystko zależy od naszej fantazji i upodobań smakowych:)

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki