Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Klopsiki zapiekane w pomidorach"
Super propozycja na kolację, do pracy lub na różne inne okazje.
Odsłon: 4750
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 3697
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1415
Świąteczne smaki.
Odsłon: 32
Super propozycja na kolację, do pracy lub na różne inne okazje.
Odsłon: 4750
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 3697
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1415
Świąteczne smaki.
Odsłon: 32
Składniki
Mięso wymieszać z rozkłóconymi jajkami, ziołami, drobno posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i pieprzem, formować kulki, każdą podsmażyć na złoto na patelni na oleju.
Przygotować sos: cebule obrać, drobno posiekać, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Do cebuli dodać pomidory wraz z zalewą, obraną i pokrojoną w kostkę paprykę (wcześniej usunąć nasiona), posiekany czosnek, wino, bulion, doprawić solą, pieprzem, papryką, ziołami i cukrem.
Sos pomidorowy dusić na małym ogniu, zredukować płyn, zmiksować. Podsmażone klopsy przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, zalać sosem, posypać mozzarellą, zapiekać ok. 12 min w temp. 180oC aż do rozpuszczenia sera.
ok. 150 minut
Do mięsa możesz dodać 2 łyżki bułki tartej i pół pęczka posiekanej natki. Przed obsmażeniem klopsów na patelni oprósz je 2-3 łyżkami mąki.Źródło: Twoje Imperium