Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski z makiem to jedno z wigilijnych dań na słodko, które w każdym domu podawane jest inaczej. Często podaje się je z wykorzystaniem różnego rodzaju makaronu. Ja podaję je z pierogami leniwymi czyli kluskami z twarogu, mąki i jajek. A leniwe z domową masą makową, pełną orzechów oraz bakalii to prawdziwe niebo dla podniebienia.
kluski leniwe z białym serem i ziemniakami,ulubione kluski dzieci,mój syn za...
Odsłon: 62573
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 504
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 220
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 387
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3684
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 4031
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 504
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 220
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 387
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3684
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 4031
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę*. Twaróg mielimy w maszynce lub dokładnie przeciskamy przez praskę (tak, aby nie pozostały grudki). * Kluseczki możemy przygotować także dodając całe jajka (bez ubijania piany). Zabieg ten jednak nada im miękkości i delikatności.
Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka i chwilę razem ugniatamy. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy. Kolejno dodajemy sól, łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz mąkę pszenną (najlepiej dodawać ją partiami). Masa jest dość kleista, dlatego warto mieszać ją drewnianą lub silikonową łyżką.
Na stolnicę oprószoną mąką wykładamy porcje masy i formujemy z niej wałek, delikatnie spłaszczamy i pod skosem wycinamy kluseczki. Uformowane leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 0,5 do maksymalnie 1 minuty* od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Kluseczki wyciągamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Polewamy roztopionym masłem, aby się nie posklejały. * Dłuższe gotowanie sprawi, że kluseczki się rozpadną.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy masę makową i lekko podgrzewamy. Następnie dodajemy leniwe i mieszając łączymy je z masą makową.
Leniwe możemy przygotować wcześniej i zamrozić. MROŻENIE: Kluski układamy pojedynczo na tacy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia (zapobiegnie do ich przymarznięciu), a następnie wkładamy do zamrażarki. Kiedy zamarzną przekładamy wszystkie do woreczka na mrożonki i ponownie wkładamy do zamrażarki.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Placek pastucha
Dania główne
Omlet specjalny z ziołami
Dania główne
Makaron udon z wołowiną po azjatycku
Dania główne
Karkówka z piekarnika
Placek pastucha
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 4031
Omlet specjalny z ziołami
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 220