Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski z makiem to jedno z wigilijnych dań na słodko, które w każdym domu podawane jest inaczej. Często podaje się je z wykorzystaniem różnego rodzaju makaronu. Ja podaję je z pierogami leniwymi czyli kluskami z twarogu, mąki i jajek. A leniwe z domową masą makową, pełną orzechów oraz bakalii to prawdziwe niebo dla podniebienia.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5359
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 886
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11788
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1335
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5359
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 886
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11788
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1335
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę*. Twaróg mielimy w maszynce lub dokładnie przeciskamy przez praskę (tak, aby nie pozostały grudki). * Kluseczki możemy przygotować także dodając całe jajka (bez ubijania piany). Zabieg ten jednak nada im miękkości i delikatności.
Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka i chwilę razem ugniatamy. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy. Kolejno dodajemy sól, łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz mąkę pszenną (najlepiej dodawać ją partiami). Masa jest dość kleista, dlatego warto mieszać ją drewnianą lub silikonową łyżką.
Na stolnicę oprószoną mąką wykładamy porcje masy i formujemy z niej wałek, delikatnie spłaszczamy i pod skosem wycinamy kluseczki. Uformowane leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 0,5 do maksymalnie 1 minuty* od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Kluseczki wyciągamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Polewamy roztopionym masłem, aby się nie posklejały. * Dłuższe gotowanie sprawi, że kluseczki się rozpadną.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy masę makową i lekko podgrzewamy. Następnie dodajemy leniwe i mieszając łączymy je z masą makową.
Leniwe możemy przygotować wcześniej i zamrozić. MROŻENIE: Kluski układamy pojedynczo na tacy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia (zapobiegnie do ich przymarznięciu), a następnie wkładamy do zamrażarki. Kiedy zamarzną przekładamy wszystkie do woreczka na mrożonki i ponownie wkładamy do zamrażarki.