Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne kluski takie jak co niedzielę się je w śląskich domach :-)
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5208
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34467
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2124
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113794
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5208
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34467
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2124
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113794
Składniki
Ziemniaki obrać ,ugotować w osolonej wodzie (tak jak do zwykłego obiadu).Po ugotowaniu wodę odlać i zgnieść je najlepiej praską do ziemniaków.Ostudzić. W naczyniu w którym są ubić je na płask i zrobić krzyżyk -w ten sposób dzielimy je na 4 części.
Wyjmujemy 1/4 część i odkładamy na bok.Do tej pustej 1/4 wsypujemy mąkę ziemniaczaną tyle ,żeby wyrównać z resztą ziemniaków.Ugniatamy aby masa była jednolita i plastyczna(w razie potrzeby dosypujemy mąki ziemniaczanej).Formujemy kluski,robimy dziurkę (miejsce na sos ;-)) ) .
Gotujemy na osolonym wrzątku do wypłynięcia .Jaj wypłyną odstawiamy na bok i trzymamy pod przykryciem jeszcze ok 1 minuty.Kluska musie być miękka jednolita zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz.
Są też przepisy gdzie daje się jajko -ale typowe śląskie są te które robi się najprościej.