Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kluski śląskie okraszone rumianą cebulką"
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 576
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 274
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 576
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 274
Składniki
Mięso miksuję. Dolewam bulion. Przyprawiam solą oraz pieprzem: czarnym i ziołowym. Ziemniaki obieram, myję, gotuję 25 minut w posolonej wodzie. Potem odcedzam, jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę. Ziemniaki wkładam do miseczki. Wierzch wyrównuję.
Dzielę masę na 4 części, jedną wyjmuję z miseczki. Puste miejsce wypełniam mąką ziemniaczaną (do poziomu ziemniaków). Dodaję jajko i odłożone ziemniaki. Zagniatam.
Z ciasta robię placuszki. Nakładam farsz. Zlepiam, formuję kule. Partiami wkładam je do posolonego wrzątku. Gotuję kilka minut od momentu wypłynięcia (w sumie ok. 25 minut). Wyjmuję. Podaję z cebulką zrumienioną na na smalcu lub oleju.
<strong>Anna Waliczek z Dzimierzy</strong>Źródło: Naj