Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kluski śląskie z gulaszem"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
Mięso pokrój w kostkę. W garnku na oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj mięso, przesmaż. Zalej przegotowaną wodą, dodaj listki laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.
Duś na małym ogniu ok. 90 min. Pod koniec duszenia do mięsa dodaj mieloną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sos sojowy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Mąkę wymieszaj z niewielką ilością wody. Dodaj do gulaszu, gotuj jeszcze ok. 2 min.
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Przełóż do miski i podziel na 4 równe części. Jedną ćwiartkę ziemniaków wyjmij a to miejsce wypełnij mąką ziemniaczaną.
Włóż z powrotem wyjęte ziemniaki, dodaj jajko oraz sól i zagnieć gładkie ciasto. Z ciasta odrywaj niewielkie porcje i formuj z nich kulki wielkości orzecha włoskiego.
Na środku każdej kluski zrób małe wgłębienie. Gotuj w osolonym wrzątku przez ok. 5 min od wypłynięcia na wierzch. Podawaj z gulaszem.
100 minut
Porcja: 570 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie