Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski szare

Kluski szare

Autor:

Przepisów i artykułów: 758 Ocena: 5019

Dodano:

Odsłon: 929

Witajcie serdecznie jestem już szczęśliwa odzyskałam w końcu bloga, musiałam wykupić domenę ale mam już mojego bloga, gdy mi go zamknęli serce mi krwawiło ponieważ zabrali mi to co kocham. Ale już jest i nawet zachciało mi się znowu gotować. Dziś przygotowałam szare kluchy fakt że musiałam zadzwonić do mamy bo pamiętam je tylko z dzieciństwa ale jak zrobić nie wiedziałam, mama mi powiedziała i je przygotowałam, po przepisy które wstawiałam z telefonu nie mogąc wstawić link zapraszam na mój blog.

Składniki

  • 2,5 kg ziemniaków surowych,
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych,
  • 2 jajka,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 8 czubatych łyżek mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżeczki soli.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski szare

Przygotowanie

  1. Przygotować ziemniaki obrać je dokładnie umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach przeznaczonych do tarcia ziemniaków ( my wolimy ręcznie tarte ziemniaki ). Jak już wszystkie ziemniaki są starte wtedy masę przelać na durszlak o małych oczkach podstawiając pod durszlak talerzyk aby skrobia się na nim zatrzymała.

  2. Gdy starte ziemniaki ociekają z nadmiaru wody spowodowanej tarciem ziemniaka wtedy obrać umyć i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki, ugotowane ziemniaki odlać, osuszyć i utłuc tłuczkiem do ziemniaków pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  3. Jak już starte ziemniaki ociekły z wody przełożyć je do miski z talerzyka wylać wodę a skrobię przełożyć do ziemniaków, wbić całe jajka, wsypać mąkę ziemniaczaną, sól oraz dodać wystudzone ziemniaki gotowane. Całość dokładnie wymieszać najlepiej za pomocą rąk aby równomiernie się wymieszało. Do wymieszanej masy dodać mąkę pszenną i również porządnie wymieszać do połączenia się masy ziemniaczanej z mąką ( masa powinna być w miarę gęsta ).

  4. Gdy już masa jest porządnie wymieszana do garnka średnica dowolna wlać wodę posolić ją i wstawić na gaz aby się zagotowała. Gdy woda się już zagotuje łyżkę zamoczyć w gotującej się wodzie następnie nabrać porcję ciasta ziemniaczanego i wkładać na gotującą się wodę. Gdy woda z kluskami się zagotuje a kluski wypłyną na wierzch, zmniejszyć gaz i wtedy gotować na średnim ogniu około dziesięciu minut. Ugotowane kluski wyciągać na talerz za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody.

  5. Moje szare kluseczki podałam z boczkiem wędzonym parzonym pokrojonym w kostkę i usmażonym z cebulą również pokrojona w kostkę. Można takie kluski jeść z dodatkiem kapusty smażonej kiszonej a nawet z twarogiem jeśli ktoś lubi. To moje pierwsze tak udane kluski szare myślę że były by pyszne również do czarniny lub rosołu ale to już wasza decyzja.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń