Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski żelazne, znane też jako szare kluski, to regionalna potrawa pochodząca z rejonu województwa łódzkiego. Zostały wpisane na listę unijnym produktów tradycyjnych. Swoją nazwę zawdzięczają barwie – ugotowane wyglądają, jakby były ze stali. Stanowią ciekawy dodatek obiadowy do mięs, ale mogą też pełnić funkcję samodzielnego dania. Jeszcze nie tak dawno temu kluski żelazne królowały na stołach nie tylko w łódzkim. Dziś są nieco zapomniane, a szkoda. Warto sobie bowiem przypomnieć ten smak, który niektórym kojarzy się z dzieciństwem i wakacjami spędzanymi u dziadków.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6326
Polecam.
Odsłon: 352
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 793
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 356
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6326
Polecam.
Odsłon: 352
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 793
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 356
Składniki
Ziemniaki obierz. Zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach i odstaw na sitku, by pozbyć się nadmiaru wody. Pod spodem podłóż naczynie, w którym będą zbierać się woda ze skrobią.
Po kilkunastu minutach dobrze odciśnij ziemniaki i przełóż je do miski. W naczyniu ze ściekającą wodą zbierze się na dnie skrobia. Wodę odlej, a skrobię dodaj do ziemniaków.
Dodaj do masy oba rodzaje mąki, jajko i sól. Całość dobrze wyrób, by ciasto było zwarte i kleiste. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem oleju i soli.
Ciasto nabieraj łyżką i formuj podłużne kluski. Kładź je na wrzątek i gotuj przez 5 minut od wypłynięcia. Kluski żelazne podawaj z dodatkiem skwarek z cebuli lub boczku.