Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Knedle z brzoskwiniami"
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 49
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 109
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10335
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 998
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 49
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 109
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10335
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 998
Składniki
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonym wrzątku. Masło stop, wsyp 2 łyżki cukru i tartą bułkę. Smaż, aż bułeczka ładnie się zrumieni. Wystudź. Mleko zagotuj ze śmietaną, 3 dag cukru i cukrem waniliowym. Jajko wymieszaj z 1 żółtkiem, wlej do gotującego się płynu. Mieszając, podgrzewaj dalej, aż sos zgęstnieje. Przelej go przez sitko i przestudź.
Brzoskwinie rozetnij, wyjmij pestki, miąższ pokrój na 12 kawałków. Ziemniaki odcedź, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj je z pozostałymi żółtkami, resztą cukru, makiem i mąką. Z ciasta uformuj 12 kulek. Do środka każdej wciśnij kawałek brzoskwini. Knedle gotuj 15-20 minut w osolonej wodzie. Wyjmij, obtocz w tartej bułce (zrumienionej wcześniej). Polej sosem waniliowym.Źródło: Tina