Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne polskie kluski z ziemniaków, mąki i jajek nadziewane truskawkami
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4023
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 949
Polecam.
Odsłon: 354
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4023
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 949
Polecam.
Odsłon: 354
Składniki
Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, sól, cukier oraz jajka. Składniki dokładnie wymieszać i połączyć ze sobą formując wałek. Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta, formować na dłoni placuszki, w środek wkładać truskawkę (małą w całości, większe pokrojone w kawałki). Zlepiać brzegi jak na pierogi i dłońmi formować kulki. Na patelni lekko zrumienić orzechy z cukrem. Dodać masło i mieszając chwilę razem podsmażyć. Knedle wkładać partiami do osolonej wrzącej wody i gotować przez 3 - 4 minuty. Odsączyć i obtoczyć w orzechowej panierce. Podawać ze śmietaną.