Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
któż nie lubi knedli. Składniki podam "na oko" bo tak też robię
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 12
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2108
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 182
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1156
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1195
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 12
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2108
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 182
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1156
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1195
Składniki
Ziemniaki gotujemy, jeszcze gorące przekładamy do miski i rozbijamy dokładnie tłuczkiem.
Kiedy przestygną dzielimy na 4 części; jedną wyjmujemy i w jej miejsce wsypujemy mąki ja daję zazwyczaj 2 łyżki ziemniaczanej i 4 pszennej, nastepnie dodajemy jajko.
Wszystko wyrabiamy dokładnie ,żeby nie było żadnych grudek. Formujemy kulki w środek wkładamy owoc ( ja trochę cukru jeszcze wsypuję) i wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Gotujemy od chwili gdy wypłyną około 3-4 minuty.
Podajemy gorące polane masełkiem z tartą bułką.. można posypać cynamonem, cukrem dodać kleks śmietany ...co kto lubi