Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Knedle ziemniaczane z orzechami"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35890
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 145
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 261
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 297
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35890
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 145
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 261
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 297
Składniki
Ziemniaki obieram, myję i wkładam do posolonej wody. Gotuję 25 minut. Odcedzam i od razu przeciskam przez praskę. Po wystudzeniu masę ziemniaczaną mieszam z mąką, jajkami oraz solą. Szybko wyrabiam jednolite ciasto. Dzielę je na 30 kawałków. Z każdego robię placuszek. Układam na nich wydrylowane śliwki, posypuję cukrem i cynamonem. Zlepiam brzegi ciasta i formuję kule.
Knedle porcjami wkładam do osolonej wrzącej wody. Przykrywam garnek. Gdy woda znowu zacznie wrzeć, zdejmuję przykrywkę, zmniejszam płomień i gotuję ok. 5 minut.
Gotowe knedle ostrożnie wyjmuję łyżką cedzakową. Przekładam na talerze. Tartą bułkę rumienię na maśle. Mieszam z miodem oraz orzechami. Przygotowanym sosem polewam knedle.
porcji, 35 min
<strong>Agata Sikorska z Suwałk</strong>Źródło: Naj