Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jezioro Czorsztyńskie i miasto Czorsztyn położone są blisko gór i granicy słowackiej. Kociołek czorsztyński jest więc bardzo prostym, wiejskim daniem przyrządzonym z dóbr powszechnych w tamtych rejonach. Nie może więc zabraknąć kapusty i ziemniaków, a także ziół i nuty kwaśnej śmietany. Choć z pewnością jest to danie niskobudżetowe, to nie można odmówić mu wyjątkowego smaku i aromatu. Kolejną zaletą tej potrawy jest, że można ją przygotować z wyprzedzeniem i podgrzewać w kolejnych dniach. Dzięki temu stanowi idealny obiad dla osób zapracowanych.
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 59
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 214
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 81
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 419
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 59
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 214
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 81
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 419
Składniki
Z kapusty usuń zewnętrzne liście oraz rdzeń. Połowę z niej drobno poszatkuj. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę.
W dużym, żeliwnym garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę przez kilka minut, a następnie dodaj kapustę. Dopraw kminkiem i papryką. Całość duś przez ok. 10 minut, a następnie dodaj bulion i doprowadź do wrzenia. Trzymaj wszystko na ogniu przez kolejne 20 minut.
Po tym czasie dodaj ziemniaki i gotuj kociołek czorsztyński do miękkości warzyw przez 10-15 minut. Dodaj musztardę i dopraw danie solą oraz pieprzem.
Zdejmij garnek z ognia i wmieszaj śmietanę. Danie podawaj na ciepło, udekorowane listkami natki pietruszki.