Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jezioro Czorsztyńskie i miasto Czorsztyn położone są blisko gór i granicy słowackiej. Kociołek czorsztyński jest więc bardzo prostym, wiejskim daniem przyrządzonym z dóbr powszechnych w tamtych rejonach. Nie może więc zabraknąć kapusty i ziemniaków, a także ziół i nuty kwaśnej śmietany. Choć z pewnością jest to danie niskobudżetowe, to nie można odmówić mu wyjątkowego smaku i aromatu. Kolejną zaletą tej potrawy jest, że można ją przygotować z wyprzedzeniem i podgrzewać w kolejnych dniach. Dzięki temu stanowi idealny obiad dla osób zapracowanych.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4094
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416098
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2777
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4094
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416098
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2777
Składniki
Z kapusty usuń zewnętrzne liście oraz rdzeń. Połowę z niej drobno poszatkuj. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę.
W dużym, żeliwnym garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę przez kilka minut, a następnie dodaj kapustę. Dopraw kminkiem i papryką. Całość duś przez ok. 10 minut, a następnie dodaj bulion i doprowadź do wrzenia. Trzymaj wszystko na ogniu przez kolejne 20 minut.
Po tym czasie dodaj ziemniaki i gotuj kociołek czorsztyński do miękkości warzyw przez 10-15 minut. Dodaj musztardę i dopraw danie solą oraz pieprzem.
Zdejmij garnek z ognia i wmieszaj śmietanę. Danie podawaj na ciepło, udekorowane listkami natki pietruszki.