Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Konfitura z czerwonych porzeczek z kokosową nutką"
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2188
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 946
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23101
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2188
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 946
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23101
Składniki
Porzeczki opłucz, poodrywaj od gałązek, osusz na papierowym ręczniku albo na kuchennej ściereczce.
Połowę owoców przesyp do garnka z grubym dnem. Zasyp cukrem. Delikatnie przemieszaj. Odstaw na 3–4 godziny.
Kiedy owoce puszczą sok, postaw garnek na ogniu. Gotuj ok. 30 minut. W czasie gotowania usuwaj pianę, która utworzy się na powierzchni masy owocowej. Odstaw do wystudzenia.
Po 3–4 godzinach ponownie zagotuj. Dodaj pozostałe porzeczki. Poczekaj, aż konfitura zawrze, zmniejsz płomień i smaż masę owocową jeszcze 15–20 minut.
Zdejmij z ognia. Wymieszaj z likierem kokosowym. Od razu przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć.
Słoiki postaw do góry dnem. Pozostaw tak do wystudzenia. Następnie przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.Źródło: Naj