Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
.
Batata nakłuwamy widelcem, owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 30-45 min (do miękkości). Po wyjęciu z piernika studzimy batata, obieramy ze skórki i miksujemy na gładkie pure.
W czasie gdy piecze nam się batat możemy przygotować kaszę.
Kaszę wsypujemy do nagrzanego garnka i prażymy przez kilka minut aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Następnie zalewamy wrzącą wodą ( 1 i 1/2 szklanki). Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok 10-15 min (aż będzie miękka). Kaszę studzimy.
3/4 szklanki pure z batata, 1,5 szklanki kaszy jaglanej, jajko i sól (do smaku) umieszczamy w misce. Dokładnie blendujemy. Dodajemy mąkę. Mieszamy i odstawiamy na 15 min.
Stolnicę obficie wysypujemy mąką. Wykładamy połowę masy jaglano-batatowej. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie zwarte i przestanie się lepić do dłoni. Ewentualnie dosypujemy mąki w trakcie wyrabiania. Formujemy wałek i kroimy po skosie na ok 2 cm kawałki.
Identycznie postępujemy z druga połową masy.
W garnku zagotowujemy wodę. wrzucamy kopytka partiami i gotujemy przez ok 2 min od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy igiełki rozmarynu i wrzucamy porcję kopytek. Smażymy przez 3-5 min.
pieczony zestaw,który super smakuje z ugotowaną i podgrilowaną kukurydzą,deli...
Odsłon: 497
Przepis dnia
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 185
Bardzo u mnie popularny w domu deser. Moja rodzina go uwielbia. Szybkie do zr...
Odsłon: 24
Przepyszne i bardzo proste w wykonaniu. Idealne na śniadanie czy deser. Warto...
Odsłon: 23
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 185
Bardzo u mnie popularny w domu deser. Moja rodzina go uwielbia. Szybkie do zr...
Odsłon: 24
Przepyszne i bardzo proste w wykonaniu. Idealne na śniadanie czy deser. Warto...
Odsłon: 23
Składniki
Batata nakłuwamy widelcem, owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 30-45 min (do miękkości). Po wyjęciu z piernika studzimy batata, obieramy ze skórki i miksujemy na gładkie pure. W czasie gdy piecze nam się batat możemy przygotować kaszę. Kaszę wsypujemy do nagrzanego garnka i prażymy przez kilka minut aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Następnie zalewamy wrzącą wodą ( 1 i 1/2 szklanki). Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok 10-15 min (aż będzie miękka). Kaszę studzimy. 3/4 szklanki pure z batata, 1,5 szklanki kaszy jaglanej, jajko i sól (do smaku) umieszczamy w misce. Dokładnie blendujemy. Dodajemy mąkę. Mieszamy i odstawiamy na 15 min. Stolnicę obficie wysypujemy mąką. Wykładamy połowę masy jaglano-batatowej. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie zwarte i przestanie się lepić do dłoni. Ewentualnie dosypujemy mąki w trakcie wyrabiania. Formujemy wałek i kroimy po skosie na ok 2 cm kawałki. Identycznie postępujemy z druga połową masy. W garnku zagotowujemy wodę. wrzucamy kopytka partiami i gotujemy przez ok 2 min od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy igiełki rozmarynu i wrzucamy porcję kopytek. Smażymy przez 3-5 min.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Dania główne
Pierogi z jagodami
Dania główne
Zapiekane pieczarki z kurczakiem
Dania główne
Placki ziemniaczane z kurczakiem
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Domowe pierogi z wyrazistym szpinakowym farszem i serem feta. Do ich przygoto...
Odsłon: 20
Pierogi z jagodami
Doskonała propozycja na obiad lub deser. Pierogi z jagodami polane masłem, śm...
Odsłon: 25