Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka z kaszy jaglanej i batata w maśle rozmarynowym

Kopytka z kaszy jaglanej i batata w maśle rozmarynowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1838

Dodano:

Odsłon: 14051

.

Składniki

  • 1 średniej wielkości batat
  • 10 dag kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • ok 2/3 szklanki mąki jaglanej (ew. pszennej)
  • Sól
  • 1-2 łyżki masła
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Batata nakłuwamy widelcem, owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 30-45 min (do miękkości). Po wyjęciu z piernika studzimy batata, obieramy ze skórki i miksujemy na gładkie pure.
    W czasie gdy piecze nam się batat możemy przygotować kaszę.
    Kaszę wsypujemy do nagrzanego garnka i prażymy przez kilka minut aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Następnie zalewamy wrzącą wodą ( 1 i 1/2 szklanki). Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok 10-15 min (aż będzie miękka). Kaszę studzimy.

    3/4 szklanki pure z batata, 1,5 szklanki kaszy jaglanej, jajko i sól (do smaku) umieszczamy w misce. Dokładnie blendujemy. Dodajemy mąkę. Mieszamy i odstawiamy na 15 min.

    Stolnicę obficie wysypujemy mąką. Wykładamy połowę masy jaglano-batatowej. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie zwarte i przestanie się lepić do dłoni. Ewentualnie dosypujemy mąki w trakcie wyrabiania. Formujemy wałek i kroimy po skosie na ok 2 cm kawałki.
    Identycznie postępujemy z druga połową masy.

    W garnku zagotowujemy wodę. wrzucamy kopytka partiami i gotujemy przez ok 2 min od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
    Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy igiełki rozmarynu i wrzucamy porcję kopytek. Smażymy przez 3-5 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pesto 28 czerwca 2017 Niestety, po dodaniu mąki jaglanej i odczekaniu 15 min masa zaczęła płynąć, była niewiele gęstsza od zupy kremu. Próby ratowania jej mąką pszenną zakończyły się fiaskiem - dodałam pół kilo, a i tak otrzymałam jeden wielki glut. Nie polecam - szkoda pieniędzy, składników, czasu i pracy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń