Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1389
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 59
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12239
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1389
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 59
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12239
Składniki
Batata nakłuwamy widelcem, owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 30-45 min (do miękkości). Po wyjęciu z piernika studzimy batata, obieramy ze skórki i miksujemy na gładkie pure. W czasie gdy piecze nam się batat możemy przygotować kaszę. Kaszę wsypujemy do nagrzanego garnka i prażymy przez kilka minut aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Następnie zalewamy wrzącą wodą ( 1 i 1/2 szklanki). Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok 10-15 min (aż będzie miękka). Kaszę studzimy. 3/4 szklanki pure z batata, 1,5 szklanki kaszy jaglanej, jajko i sól (do smaku) umieszczamy w misce. Dokładnie blendujemy. Dodajemy mąkę. Mieszamy i odstawiamy na 15 min. Stolnicę obficie wysypujemy mąką. Wykładamy połowę masy jaglano-batatowej. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie zwarte i przestanie się lepić do dłoni. Ewentualnie dosypujemy mąki w trakcie wyrabiania. Formujemy wałek i kroimy po skosie na ok 2 cm kawałki. Identycznie postępujemy z druga połową masy. W garnku zagotowujemy wodę. wrzucamy kopytka partiami i gotujemy przez ok 2 min od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy igiełki rozmarynu i wrzucamy porcję kopytek. Smażymy przez 3-5 min.