Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kopytka z ryżem oraz leśnymi grzybami"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5351
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 811
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5351
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 811
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
<strong>Przepis przysłała Justyna Golarz z Dąbrowy</strong>
Grzyby starannie oczyszczam, jeśli są bardzo zabrudzone, szybko płuczę je pod bieżącą wodą i wycieram do sucha papierowym ręcznikiem. Gdy są mrożone, rozmrażam je i osuszam.
Na patelni rozgrzewam olej. Wrzucam grzyby i duszę na małym płomieniu do miękkości. Ziemniaki obieram, zalewam posoloną wodą i gotuję 25 minut. Odcedzam, odsączam i studzę.
Zimne ziemniaki przeciskam przez praskę albo przepuszczam przez maszynkę do mięsa. Marchewkę obieram, myję i ścieram na tarce o małych otworach. Grzyby kroję na małe kawałki. Masę ziemniaczaną mieszam z ryżem, mąką, grzybami, marchewką oraz jajkiem. Solę i wyrabiam jednolite ciasto. Formuję wałeczki. Każdy lekko spłaszczam i kroję na ukośne kluseczki.
W garnku gotuję posoloną wodę. Kopytka wrzucam na wrzątek. Gotuję ok. 2 minut od momentu wypłynięcia. Kluseczki wyjmuję łyżką cedzakową. Przed podaniem polewam masłem. Szczypiorek drobno siekam. Posypuję nim gotowe danie.Źródło: Naj