Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na bezmięsne i aromatyczne kotleciki, które świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie obiadowe podawane z sosem czosnkowym lub surówką.
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 417
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2795
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1954
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 7022
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 417
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2795
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1954
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 7022
Składniki
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej i delikatnie osłodzonej wodzie.
Szalotki kroimy w drobną kostkę i szklimy je na oleju rzepakowym.
Ugotowane różyczki kalafiora odcedzamy, studzimy i rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków. Do rozgniecionego kalafiora dodajemy podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany koperek, 1 jako i około 6 łyżek ekspandowanego amarantusa. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Następnie formujemy kotleciki, które otaczamy w ekspandowanym amarantusie.
Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor lub zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut. Życzę smacznego! :)