Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Kotlet schabowy
  • Dania główne
  • Przepis na

Kotlet schabowy

22.10.2025 Odsłon: 16103
5.0 (13 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Kotlet schabowy to prawdziwa ikona polskiej kuchni, tuż obok kotleta mielonego. Soczysty, delikatny schab wieprzowy, rozbity na idealną grubość i otulony ultrachrupiącą, delikatną panierką to najważniejszy element każdego niedzielnego stołu. Oczywiście musi być smażony na smalcu, który nadaje mu niepowtarzalnego smaku i złocistego koloru. Podawany z ziemniakami i surówką to idealny, klasyczny posiłek dla całej rodziny. 

Kotlety schabowe najważniejszym elementem polskiej kuchni 

Kotlet schabowy to danie, które trzeba znać, ponieważ jest to sztandarowy element polskiej tradycji kulinarnej. Choć wydaje się prosty, ten przepis zawiera kluczowe triki, które gwarantują jego delikatność i chrupkość. Schabowy idealnie sprawdzi się jako sycący obiad rodzinny, ale też uroczyste danie na wiele ważnych okazji. Zawsze zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy, pod warunkiem że zostanie idealnie usmażony, nie tracąc soczystości. Podany razem z odpowiednim dodatkiem i lekką surówką będzie stanowił idealnie zbilansowany posiłek. 

 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Mięso jest suche i twarde - co poszło nie tak? 

Przede wszystkim zawsze usuwaj wszystkie błony i ścięgna, pozostawiając same włókna mięśniowe. Schabowy powinien smażyć się bardzo krótko, jedynie przez około minutę na stronę, a to dzięki rozbiciu na grubość ok. 5-7 mm. Grubsze kotlety mogą być żylaste i gumowe z powodu nieodpowiednio mocnego rozbicia włókien. Kładź mięso zawsze na rozgrzany tłuszcz. Nie można też zapominać, że długie namaczanie w mleku jest kluczem do uzyskania soczystego i delikatnego kotleta. 

Po co namaczać kotlety w mleku? 

Namaczanie schabu w mleku jest opcjonalne, ale bardzo zalecane, jeśli chcesz uzyskać wyjątkowo delikatne kotlety. Mleko, dzięki zawartości kwasu mlekowego i enzymów, zmiękcza włókna mięsa, dzięki czemu jest ono bardziej kruche i soczyste. Wystarczy godzina, aby zauważyć różnicę w teksturze. Bardzo często do mleka dodaje się również pokrojoną w piórka cebulę, której smak przenika do schabu i jest potem niezwykle mocno wyczuwalny. 

Pyszne kotlety panierowane w bułce tartej - po co ją przesiewać? 

Przesiewanie bułki tartej jest sekretem niezwykle chrupiącej, delikatnej panierki. Drobna bułka lepiej przylega do kotleta, a podczas smażenia tworzy lekką, ale trwałą powłokę. Grubsze okruszki bułki wchłaniają zbyt dużo tłuszczu i mogą się łatwo spalić, dając gorzki posmak i nieprzyjemną teksturę. 

Na czym smażyć plastry schabu? 

Tradycyjnie smalec wieprzowy jest najlepszy do smażenia kotletów schabowych, ponieważ ma wysoki próg dymienia i nadaje kotletom głębię smaku i idealny, złocisty kolor. Jeśli musisz go zastąpić, najlepiej użyj klarowanego masła lub oleju roślinnego o wysokim punkcie dymienia - świetnie sprawdzi się rzepakowy. Jednak musisz mieć świadomość, że smak dania nie będzie już tak tradycyjny i wyjątkowy. Smalec powinien być rozgrzany do temperatury 180-185 st. Celsjusza. By sprawdzić, czy można już smażyć pierwszego kotleta, wrzuć na tłuszcz odrobinę bułki tartej. Jeśli natychmiast zaczyna skwierczeć i brązowieć, smalec jest gotowy. 

Panierka odchodzi od mięsa - co poszło nie tak? 

Odpadająca panierka to najczęściej wina wilgoci lub złej techniki panierowania. Upewnij się, że kotlety są dokładnie osuszone papierowym ręcznikiem po namoczeniu. Nie zapominaj obtoczyć w mące każdego schabowego - to właśnie mąka pochłonie nadmiar płynu i zapobiegnie późniejszym problemom ze smażeniem. Następnie należy zamoczyć je w jajku i panierować w bułce tartej, mocno ją dociskając. Najlepiej od razu kłaść je na tłuszcz do smażenia - unikaj odkładania ich na bok. 

Perfekcyjny kotlet - jak zapobiec nasiąkaniu tłuszczem? 

Nadmierne nasiąkanie tłuszczem jest zazwyczaj wynikiem za niskiej temperatury tłuszczu do smażenia. Jeśli smalec jest za zimny, panierka wchłania go jak gąbka, a ten później ją rozmiękcza. Upewnij się, że temperatura wynosi tyle, ile wskazuje przepis. Ponadto krótki czas smażenia jest kluczowy. Po usmażeniu natychmiast przełóż kotlety na ręcznik papierowy, celem odsączenia nadmiaru tłuszczu. Nie pozostawiaj go tam jednak na długi czas, bo bułka tarta stanie się miękka i gumowa. Alternatywnie możesz przyrządzić schabowe z piekarnika, które są znacznie mniej kaloryczne. 

 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 169166

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 219

> 60 min >60 min
0
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10295

do 60 min 60 min
16
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2922

do 30 min 30 min
20
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z pieczarkami i ....

Dania główne Pierogi z pieczarkami i ....

Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mleko
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2018

do 60 min 60 min
10
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z jagodami

Dania główne Pierogi z jagodami

W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Mleko
  • Pierogi

Odsłon: 771

> 60 min >60 min
18
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 169166

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 219

> 60 min >60 min
0
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10295

do 60 min 60 min
16
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2922

do 30 min 30 min
20
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z pieczarkami i ....

Dania główne Pierogi z pieczarkami i ....

Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mleko
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2018

do 60 min 60 min
10
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z jagodami

Dania główne Pierogi z jagodami

W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Mleko
  • Pierogi

Odsłon: 771

> 60 min >60 min
18
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Kotlet schabowy
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 600 g schabu wieprzowego
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek bułki tartej (po przesianiu)
  • sól, pieprz (do smaku)
  • smalec wieprzowy (do smażenia)
  • mleko (opcjonalnie – do namoczenia)
Sposób przygotowania:
1

Wybierz ładny kawałek wieprzowiny ze schabu środkowego. Pokrój mięso na kotlety o grubości około 1,5 cm. Oczyść je z wszelkich niedoskonałości – błon, ścięgien i kawałków tłuszczu. W przeciwnym razie kotlet będzie miejscami twardy, bo wymienione elementy nie zdążą się wysmażyć. Użyj wyłącznie „czystego”, różowego mięsa.

2

Opłucz mięso pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Po kolei umieszczaj każdy z kotletów w woreczku foliowym i przez bawełnianą ściereczkę rozbijaj tłuczkiem na grubość około 7 mm. Jeśli chcesz, by schabowe były naprawdę delikatne, po rozbiciu namocz je w mleku (przez około godzinę). Ponownie osusz.

3

Przesiej bułkę tartą przez sitko – tak, by do panierki pozostała tylko bardzo drobna. Dopraw każdy z kotletów solą i pieprzem. Obtocz w mące, a następnie w rozkłóconych jajkach i w bułce tartej.

4

Roztop na patelni sporą ilość smalcu (tak, by kotlety dosłownie w nim pływały). Rozgrzej go o temperatury 180-185°C. Usmaż kotlety na złocisty kolor – około minutę po każdej ze stron. W trakcie smażenia delikatnie poruszaj patelnią, by kotlety nie przywierały do dna. Po usmażeniu przekładaj je na papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu.

5

Podawaj kotlety schabowe gorące, z porcją dowolnie przyrządzonych ziemniaków i ulubioną surówką.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki